Най-дългият в историята граждански полет без прекъсване бе извършен между Катар и Нова Зеландия.

"Боинг 777-200LR" на Катарските авиолинии прелетя 14 535 километра от столицата на емирството Доха до най-големия новозеландски град Окланд. Разстоянието бе изминато за 16 часа и 23 минути. Това е повече, отколкото, ако бъдат взети заедно всички части на заснетите в Нова Зеландия трилогии "Властелинът на пръстените" и "Хобит", отбелязва в. "Гардиън".

Самолетът прелетя през 10 часови зони. Той се приземи в Окланд в 7,25 часа местно време (20,25 ч българско на 5 феврури).

"Официално се приземихме в Нова Зеландия, земята на дългия бял облак", обявиха в туитър от Катарските авиолинии.

По стара традиция екипът за противопожарна безопасност на местното летище обля с водно оръдие въздушния лайнер. Така там посрещат винаги новооткрита линия. Това бе първият директен полет между Катар и Нова Зеландия.

Машината бе управлявана от 4-ма пилоти. Пътниците бяха обслужвани от 15 стюардеси и стюарди. По време на полета са били сервирани 1100 чаши чай и кафе, 2000 студени напитки и 1036 ястия.

Новозеландският министър на търговията Тод Макклей заяви, че новооткритата линия ще засили туризма и търговията, включително износа на пресни местни продукти за Близкия изток.