Няма конкуренция или лоши чувства между "Да, България" и "Нова република". Това заяви в ефира на бТВ лидерът Христо Иванов.

"Ние гледаме на "Нова република" като на приятели, с които очакваме да работим в парламента", уточни той.

Иванов обаче отказа да даде информация коя ще е втората партия, с която "Да, България" ще се яви на вота в коалиция, след като жалби блокираха навременната регистрация на партията за изборите.

Две от трите жалби са фалшиви, вероятно пратени от един човек, каза днес Иванов пред Съдебната палата днес.

"Моята колега и съратничка Вера Асенова оттегли фалшивата жалба, която беше подадена с нейните данни и с доста наподобяващ нейния подпис, тоест тук става въпрос за лица, които са имали достъп до лични данни. Става дума за една абсолютна фалшификация, която осъществява състав на Наказателния кодекс, тоест от тук отиваме в районната прокуратура да внесем сигнал, за да бъде това разследвано", обясни той причината за посещението там.

Другият сигнал бил подаден от Иван Иванов, без средно име или адрес – само „бул. Витоша“. Има и видима прилика в почерка на пликовете на писмата.

"Става дума за очевидно активно мероприятие, очевидно цялата акция е сглобена така, че да ни попречи да се явим. Ясно е, че това няма да попречи на регистрацията на партията, но ще попречи на нейната навременна регистрация за 8-и. Няма да попречи да се явим на изборите", отбеляза лидерът на "Да, България".

"Ще се явим като коалиция. Това, което до момента мога да обявя, е, че тя ще включва "Зелените".

Те са се съгласили и коалицията да се казва „Да, България“. Налага се обаче и трета партия, за да могат да се явят под такъв формат на вота.

"Разговаряме за няколко варианта, но нямаме готовност окончателно да ги обявим", каза Иванов.

И го повтори както на питания за ДЕОС, така и за „Нова република“.

Той добави, че не е изненадан от опита да се блокира явяването на партията на вота. Обяви и Николай Бареков за „отровен двойник“ на „Да, България“, опитвайки се да имитира акциите и името на новата формация. Според Иванов това означава, че тези, срещу които се борят, разпознават в тях „реална заплаха“, и че това означава, че има смисъл да се гласува за "Да, България".

Вера Асенова обяви, че е потърпевш на "потресаващи престъпления срещу личността, кражба на лични данни, които водят до кражби на фирми и кражби на имоти", които са често срещани в България.

"Това за първи път се прави срещу политическа партия", каза тя. 

В жалбата са цитирани трите й имена и адресът, на който живее, но не и ЕГН-то й.