От всички странно услужливи изявления, направени от Тръмп за руския президент Владимир Путин, нито едно не е толкова поразително и вредно, колкото предположението му, че САЩ са морално равни на безмилостния режим, чиито критици продължават да бъдат убивани. При всичките си недостатъци САЩ са фундаментално различни от Русия на Путин, чийто неотстъпчив стремеж към хегемония върху съседите и разбиване на Запада са основани върху цинизма. Всеки президент на САЩ преди Тръмп е имал обратната визия за американската изключителност, в която страната служи като жалон на демокрацията, човешките права и върховенството на закона. При Тръмп случайното сравнение на двете е толкова фалшиво, колкото и шокиращо.

Тръмп бе интервюиран на живо от коментатора на "Фокс нюз" Бил О'Райли точно преди Супербоул. О'Райли спомена Русия и енергично заяви:

"Но той е убиец. Путин е убиец."

О'Райли може би е имал предвид многото критици на Путин и неговия режим, които умряха през последните 17 години, включително опозиционния лидер Борис Немцов, застрелян в гърба близо до стените на Кремъл през 2015 г., разследващия корупцията Сергей Магнитски, починал в затвора през 2009 г., бившия агент на КГБ Александър Литвиненко, отровен с полоний през 2006 г., уважаваната журналистка Анна Политковская, убита през същата година, и журналиста Юрий Шчекочихин, за когото се смята, че е бил отровен през 2003 г. При тези и други случаи понякога са били извършвани арести на лицето, извършило убийството, но не и на тези, които са го поръчали.

Тръмп отговори: "Има много убийци. Имаме много убийци. Вие мислите, че нашата страна е толкова невинна? Мислите ли, че нашата страна е толкова невинна?"

О'Райли: "Не познавам нито един лидер на правителство, който да е убиец."

Тръмп: "Добре, погледнете и другите какво направиха. Допуснахме много грешки. От самото начало бях против войната в Ирак.

О'Райли: "Но грешките са различни."

Тръмп: "Много грешки, но загинаха много хора. Наоколо има много убийци, повярвайте ми."

Да отбележим очевидното - в САЩ критиците на президента не са отравяни или разстрелвани. С предположението, че американските военни операции в Ирак - страна, в която администрацията на Джордж Буш-младши нахлу, за да свали кървавия диктатор - се равняват на такива престъпления, Тръмп отхвърля самото понятие за външна политика, основаваща се на ценности. Той приравнява силите на свободата и тези на бандитизма и така легитимира вождовете навсякъде, където те управляват чрез принуда, задушават свободното слово и мачкат личното достойнство.

Разбира се, САЩ са далече от съвършенството. Историята им съдържа мрачни мигове и у дома, и навън. Но, както отбеляза президентът Барак Обама, американската изключителност е залегнала в нейните извисени стремежи и в способността на нацията да поправи грешките си чрез демократични реформи. Вместо да прегърне тази традиция, риториката на Тръмп подсказва, че той ще копира Путин в голия стремеж за тесни интереси и неуважение към законността и морала. Това е доктрина, която лидерите и на двете страни, заедно с обикновените американци, трябва да отхвърлят.

-----

* Коментарът е редакционен.