Хиляди софиянци останаха без парно и топла вода от почивните дни насам. Обяснението от общинското дружество "Топлофикация София" - каскадни аварии - я с топлопровод, я заради проблем с тока. Въпреки твърденията на дружеството, че поетапно водата и топлото насред зима се възстановяват, потребители продължават да говорят за студени радиатори и ледени душове. Според граждани на телефона на "Топлофикация" рядко някой отговаря...

Последната информация за авария е от днес. В рамките на следващите около 48 часа отново без парно и топла вода ще са всички части на "Младост", "Дървеница", "Мусагеница" и Студентският град.

Въпреки твърдения от "Топлофикация", че в някои райони подаването на парно и топла вода е възстановено, потребителите посочват, че това далеч не е така. Без топло тази сутрин продължаваха да бъдат части от гореспоменатите квартали, от центъра на София, от "Слатина" и "Гео Милев".

Какви са правата ни?

Според общите условия в договорите на потребителите с "Топлофикация София" при липса на топлоподаване над 48 часа дружеството дължи обезщетение. То е в размер на цената на неподадената топлоенергия, обясни пред Нова тв инж. Боян Паунов от „Топлофикация София”. От дружеството признават, че нямат представа кога аварията ще бъде отстранена... И още нещо - там, където според дружеството топлоподаването е възстановено, но въпреки това няма парно, това не било точно така...

От обясненията не стана ясно дали стойността на липсващото парно ще бъде възстановена на потребителите допълнително, или просто дните, в които хората са стояли на студено и без вода, няма да фигурират в месечните им сметки.

Имало "колебание" в топлоподаването, но това не значи, че от "Топлофикация" не са подали топлоенергия, твърдят оттам.

Националният омбудсман Мая Манолова обаче предупреди в ефира на телевизията, че потребителите трябва да подадат жалби. Според нея обаче електронната система, която "Топлофикация" има, не работи в случая - няма опция за подаване на заявления за обезщетения чрез нея. Друга "уловка" е откога започва да тече 48-часовият период и как се смята. По думите й не е ясно, ако парното е спряно, пуснато в рамките на тези 48 часа, но след това отново е спряно - дали започват да текат наново сроковете. 

В тридневен срок, който тече от вторник, 7 февруари, "Топлофикация София" трябва да обясни пред енергийния регулатор КЕВР какво се случва с топлоподаването в столицата, колко са засегнатите хора, какви мерки са взети.