Банковата система е стабилна, с висока ликвидност и капиталова адекватност. Това се казва в съобщение до медиите  на БНБ.

"По повод на публикации и предположения в медиите относно Корпоративна търговска банка Българската народна банка заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на споменатата банка. БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация БНБ категорично потвърждава, че банковата система, включително и КТБ, е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално", заявяват от централната банка.

От БНБ уточнямат, че се ръководят само от обществения интерес и че винаги са стоели над всякакви злободневни партийни или икономически противоборства.

"Запазването на стабилността на банковата система и безпроблемното й функциониране е в интерес на страната и на всеки български гражданин. Призоваваме всички обществено-политически и медийни фактори към отговорно публично говорене и въздържане от непремерени внушения, казват още от централната банка.

Преди да излезе съобщението от БНБ на информационния сайт "Дарик" се появи информация от Варна как вложители на КТБ чакат на опашка.

Според информацията около 30 души са чакали преди обед пред офиса на ул. "Димитър Икономов”, за да изтеглят вложенията си. Те обяснили, че са притеснени от медийния шум около банката. 

"Има проблем с банката, днес говориха два часа по телевизията. Опасявам се от фалит, всеки се опасява, че ще му отидат парите", коментира вложителка пред кореспондент на "Дарик". На сайта на радиото е приложен и аудиозапис.  

"Говори се, че банката ще фалира и ние може би ще провокираме тези неща, защото вложителите са притеснени за спестяванията си. Въпреки че влоговете са гарантирани, хората не са спокойни и затова са тук", заявява друга жена, чакаща пред офиса. 

Преди шест години също се извиха опашки пред друга банка заради слухове за евентуален фалит, които трътнаха от популярен сайт за бременност и майчинство. Това наложи премиерът Сергей Станишев да направи специално изявление и да успокои хората, че състоянието на визирания в интернет форума трезор е отлично. Проблеми за вложителите не последваха.