С обещание да е краен роман за идентичността, терора и лъжите за един нов световен ред на алтернативните истини, нова книга от Салман Рушди драматизира последните осем години в американската политика. Тя бе обявена от издателите му „Джонатан Кейп“ – ще се появи на пазара през септември, предава „Гардиън“.

13-ият роман на Рушди The Golden House („Златната къща“) разказва за „млад американски режисьор, чиято среща с потайно и преследвано от трагедия семейство го учи как да стане мъж“. Като започва с инаугурацията на Барак Обама през 2008 г., книгата включва настоящи и скорошни политически и социални събития, включително възхода на ултраконсервативното Чаено парти, скандалът "Геймърсгейт", дебатите за идентификационната политика и може би най-скорошното „възраждане на безмилостно амбициозен нарцистичен злодей, накичен с грим и боядисана коса“.

Издателите на книгата я описват като „брилянтен, сърцераздирателен, реалистичен роман, който е не само странно далновиден, но показва и един от най-великите разказвачи в света да работи в разгара на силите си“.

Салман Рушди е най-известен със „Сатанински строфи“ от 1988 г., която бе обвинена в клевети срещу пророка Мохамед и доведе до това, че писателят получи смъртна присъда в Арабския свят и доведе до това да е под денонощна полицейска защита.

Неговият последен роман „Две години, осем месеца и двайсет и осем нощи“ от 2015 г. – еквивалент на класическата колекция приказки „1001 нощи“ – разказва за война между човешкия свят и друг, населен от джинове, която продължава с поколения наред. И в нея също участва американски президент: „необичайно интелигентен мъж, красноречив, изтънчен, премерен в думите и делата, добър танцьор (макар и не колкото съпругата му)… хубав (ако да е с малко големи уши)“.

Площад "Славейков"