Европейските лидери почти единодушно се дистанцират от ограничителната имиграционна политика на американския президент Доналд Тръмп, но изглежда, че мнозинства от европейски граждани в ред държави членки я одобряват.

Това показват резултати от сондаж на британската "Чатъм хауз", публикувани днес на платформата "Бизнес инсайдър". Изследването е правено в 10 държави от ЕС, не във всички страни-членки.

Според графиката в полза на пълна забрана за имиграция от предимно мюсюлмански държави се обявяват над 70 на сто от поляците, над 60 на сто от австрийците, белгийците, унгарците и французите, над 50 на сто от германците и гърците.

Администрацията на САЩ обжалва във Върховния съд наложена от съдия отмяна на заповед на Тръмп, забраняваща допускането в страната на граждани на Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан.

Повечето от лидерите на европейски институции и на държави членки, включително на Германия и Франция, се изказаха отрицателно за забраната.

В разгара на войната в Сирия през 2015 г. в ЕС влязоха над 1 милион нелегални мигранти от Азия, Африка и Близкия изток. Около една трета от тях са действителни бежанци, спасяващи се от войни, бедствия, диктатури.

През 2015 и 2016 г. атентати Белгия, Германия, Франция, Дания, за които отговорност пое "Даеш", взеха стотици жертви. 

Ограничаването на миграцията и възстановяването на границите вътре в Европа са основни искания на крайнодесните популисти, които са в исторически възход навсякъде в ЕС, включително преди предстоящите тази година избори във Франция и Холандия.

Страхът от миграцията е сред водещите причини за решението на британците да напуснат ЕС - най-големия институционален удар, който той е понасял в 60-годишната си история.

Държавите членки от две годии не могат да се споразумеят за общи правила за миграция и убежище и за преразпределение на миграционната тежест от южните гранични страни на ЕС сред останалите.