Струва ли си инвестицията на Кремъл в англоезичния телевизионен канал RT (Russia Today) от близо 270 милиона евро годишно? Изплаща ли се тя от промотирането, да не кажем пропагандирането на политиката и интересите на властите в Русия в "западния" свят, изпълнява ли целта си? На тези въпроси се опитват да отговорят в анализ от East StratCom Task Force в последния седмичен преглед на кремълската дезинформация в Европа и по света. 

Поводът - любопитно проучване на независимата онлайн агенция Coda Story за аудиторията на медията, представяща "руската гледна точка за света", за броя на хората, които гледат телевизията по света и защо го правят.

Неотдавна "Икономист" в статия разказва как RT си играе с числата, припомнят от East StratCom Task Force. Според списанието "аудиторията от 550 милиона души", каквато каналът твърди, че има, се отнася до броя на хората, които имат достъп до телевизията и биха могли да я гледат, а не до реалния брой на зрителите й. Изследване от 2015 г. показва, че RT е много далеч от това да попадне сред 94-те най-големи кабелни телевизионни канала в САЩ. Във Великобритания пък пийпълметрията твърди, че "руската гледна точка" искат да видят едва 0,04% от телевизионните зрители. А ако човек потърси в Гугъл отговор на въпроса за аудиторита на RT, намира най-вече твърденията на самия канал, че има над 70 милиона активни потребители седмично, половината от които гледат програмата всеки ден. Факт е обаче, че каналът се излъчва в 38 страни по света, има милиони регистрирани потребители в Youtube, а повечето от тях са от Европа или САЩ.

Какво показва изследването на Соda Story за влиянието на кремълския канал и кои са причините "западен" човек да си го пусне. Анализът е на база на стотина анкети с активни потребители на RT, които застават с името си зад отговорите на въпроса защо предпочитат именно тази телевизия. И резултатите са прелюбопитни. Отговорите "защо гледате RT" са разделени на четири групи и всяка от тях е придружена с пример, но има и общи характеристики на зрителите - най-вече мъже от различна възраст и социално положение, хора с леви убеждения, но и фенове на Доналд Тръмп...

Според анализа на данните RT успява да пробие най-вече сред "западни" хора с негативни нагласи - скептични към мейнстрийм медиите, скептични по отношение на ролята на САЩ в световната политика, хора, които се страхуват от лоши последици от неразбирателствата между Запада и Русия. Във всяка от групите отговори се забелязва, че в RT не подлагат на съмнение притесненията им, напротив - затвърждават ги.  

"RT е честна за лъжата"

Единици от респондентите смятат, че прокремълската телевизия е обективна и казва истината. Това обаче не изглежда да ги смущава. Зрителят Саймън Уууд от Манчестър, Англия, вярва, че RT е необективна, предубедена медия и представя руската гледна точка и само нея. Вярва обаче, че зрителите са наясно с тези обстоятелства и намира това медийно присъствие за освежаващо. Според него обаче и "западни" медии се държат като RT, само че твърдят, че са "честни и балансирани", макар невинаги да са. Друг зрител, от Алабама, САЩ, е убеден, че новините за руските власти и действията им са лъжа и това е потвърдено и доказано, но вярва повече на новини за САЩ в руския канал, за борбата с Даеш и войната в Сирия. В тази категория са зрители, наясно с "честната лъжа", повечето хора са аполитични и не симпатизират на никоя партия, се разбира от публикацията.

"Ирак и Окупирай Уолстрийт ме пратиха при RT"

Това е обобщението на Coda Story за втората категория западни зрители на прокремълския телевизионен канал. Нюйоркчанин например обяснява, че все още е огорчен от начина, по който мейнстрийм медиите в САЩ са отразявали движението "Окупирай Уолстрийт", от което е бил част. Според него докато основни западни медии наричали протестиращите "мръсни хипстъри", от RT предавали по същество какви са причините и аргументите им за протест. 

Друг зрител, от Тексас, САЩ, твърди, че е бил впечатлен от RT заради това, което казва за външната политика на САЩ, особено по отношение на действията в Ирак. Той обаче също твърди, че това не значи, че вярва на телевизията, когато става дума за действията на Русия, в това число и по света, и в операции като тази в Сирия. 

"Путин не е толкова лош, колкото искат да вярваме"

Млад зрител от Аризона, САЩ, признава, че гледа руския ангроезичен канал всеки ден и след година е стигнал до извода, че руския президент Владимир Путин "не е чудовището, което нашата страна САЩ описва". Зрител от Солихъл, Англия - отново мъж, казва, че не е знаел почти нищо да Путин преди да започне да следи новините на RT. По думите му британските медии никога не предават думите на руския президент едно към едно, а британците получават "версии" на казаното, които често са погрешни. По темата "Путин" на въпросите на Coda Story са отговорили и няколко жени, които очевидно приемат Путин. След примерите е симпатизантка на Доналд Тръмп, която смята, че отношенията Путин-Тръмп вдъхват надежда. 

"На ръба сме на Трета световна война"

Една от най-масовите тенденции в отговорите на анкетата е RT да гледат хора, които смятат, че Третата световна война предстои. Това често е първата тема, която феновете на прокремълската телевизия подемат, защото тази опция ги притеснява. Това е видимо и през профили в социалните мрежи на последователи на RT. Сред тях има хора, споделящи черната кампания срещу Хилъри Клинтън на изборите, че вотът за нея е вот за началото на световна война, става ясно от анализа на  Coda Story. Притесненията на този тип зрители обаче намаляват с избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ, установява още проучването.