След като допринесоха за загубата на Хилъри Клинтън в борбата й срещу Доналд Тръмп, избраха ли руските "лаборатории" за своя приоритетна мишена Еманюел Макрон? Както вече писа "Хъфингтън пост", опитите на Москва за дестабилизиране са очаквани. И дали кандидатът на движението "Напред" е единственият претендент за Елисейския дворец, който забелязва маневрите?

Две финансирани от Кремъл медии - "Спутник" и RT, публикуваха на страниците си слухове, засягащи "двойния живот" на бившия обитател на "Берси" (парижкия квартал, където се намира Министерството на икономиката - б.р.), разпространявани от проруския и подкрепящ Башар Асад депутат от дясната партия "Републиканците" Никола Дюик. Кандидат-президентът там е представен като "любимец" на френските медии, поддържан от "изключително богатото гей лоби".

Като разкрива и връзките на кандидата с американски банки, Никола Дюик смята, че ще станат публично достояние противоречиви подробности за личния живот и отношенията му. Ако главното притеснение идва от тези слухове, американските медии наблюдават с безпокойство действията на Москва.

"Руските медии се нахвърлиха върху един френски кандидат-президент със слухове и инсинуации", гласи заглавие на в. "Вашингтон пост".

Масло в огъня наляха изявленията на Джулиан Асанж пред една руска медия.

"Имаме интересни информации за един друг кандидат-президент - Еманюел Макрон", заяви основателят на "Уикилийкс" пред в. "Известия", като цитира сведения, получени от имейлите на Хилъри Клинтън.

Засега сайтът на Джулиан Асанж не е разкрил нещо компрометиращо с изключение на информация за вечеря, организирана от Еманюел Макрон, когато той е бил министър, в компанията на Манюел Валс.

 

 

Какво заплашва Макрон?

Ярък еврофил и убеден атлантик, Еманюел Макрон има всички причини да не бъде харесван от Москва. За разлика от съперниците си Франсоа Фийон и Марин льо Пен, които демонстрират неприкрита русофилия, лидерът на "Напред" е единственият кандидат с шанс за втория тур, олицетворяващ всичко, към което Русия изпитва неприязън.

"Путинска Русия поддържа националистически, изолационистки и популистки движения. Тя най-силно презира либерализма и всичко, което започва с представката "мулти-" (мултикултурен, мултилатерален и др.), обяснява пред "Хъфингтън пост" журналистът Никола Еннен - автор на книгата "Руската Франция". - И ако Еманюел Макрон не се противопоставя толкова отявлено на Путин, главните му съперници имат доста по-приемлив език", отбелязва той и допълва, че "една от главните мишени на руската пропаганда е ЕС, а Макрон е най-малко евроскептичният кандидат".

Сметките на Кремъл са прости. Според проучванията единственият невъзприемчив към стратегическо сближаване с Русия, който е в състояние да стигне до втория тур на изборите, е Еманюел Макрон. Оттук следва, че ако трябва някой да бъде препънат, това трябва да е той.

Атакуваха сайта на "Напред"

Ако се вярва на американските спецслужби, Еманюел Макрон не трябва да се отнася лекомислено към подобна заплаха.

"Пропагандната машина на руската държава се състои от медиен апарат, предназначен за руската публика, издания, които се прицелват в международна аудитория, като RT и "Спутник" и мрежа от квазиправителствени тролове. Тя е допринесла за кампанията за влияние, като е предоставила платформа за посланията на Кремъл", се казва в доклад на ФБР и ЦРУ за предполагаемата руска намеса в изборния процес в САЩ.

Френските служби не дремят. В броя си от 8 февруари в. "Канар аншене" отбелязва, че в най-скоро време в Елисейския дворец се подготвя заседание на Съвета по отбрана, посветено на този въпрос, в резултат на растящото безпокойство от страна на Генералната дирекция за външна сигурност (DGSE). Изданието допълва, че Русия не обръща внимание на слуховете, че иска да дестабилизира кандидат-президента Макрон.

"През ноември 2016 г., когато бившият министър обяви кандидатурата си за президентските избори,  сайтът на "Напред" се сблъска със стотици опити за хакерски атаки", пише "Канар аншене" и отбелязва, че тези атаки внезапно се засилиха в началото на януари, когато неговият рейтинг започна да върви нагоре.

Случайно (или не) този период съвпадна с отлива на хора, декларирали готовност да гласуват за Франсоа Фийон. Седмичникът споменава за 1922 опита за проникване, 907 от които идват от Украйна.

"Руската намеса във Франция е на всички равнища - законна, незаконна и на границата между двете. Но всички те се допълват. Сведения за нарочения кандидат, с които се сдобиват руски хакери (незаконно), стават публични благодарение на руски медии (законно, макар и по заобиколни пътища), след като бъдат пуснати през "ситото" на "Уикилийкс" (на границата на законното и незаконното, информаторът сега е на руско подчинение)", обобщава Никола Енен. 

Този начин на действие перфектно се връзва със ситуацията, описана от Еманюел Макрон.

-----

* Авторът е журналист от френскоезичното издание на в. "Хъфингтън пост", където е публикувана статията. Прикаченият туит на "Уикилийкс" е използван в оригиналната публикация.