Общо 58 сътрудници на Държавна сигурност са заемали ръководни постове в Столичната община от 10 ноември 1989 г. насам. Става дума за кметове, заместник-кметове, районни кметове и заместници, секретари на общината, общински съветници.

Комисията по досиетата обяви в четвъртък решението си и имената на хората с минало в тоталитарните служби, управлявали столицата. Проверката е обхванала общо 797 души. В списъка има още 13 лица с досиета извън обявените 58, но техните имена няма да бъдат обявени, защото са починали и законът не го позволява.

За други 68 лица обаче проверка не е извършена, въпреки че е нужна по закон, защото от администрацията на Столичната община не са предоставили на комисията по досиетата информация за тях - имена и други лични данни. Това е нарушение на разпоредбите на закона от страна на общината. 

Според изчисленията на desebg.com 13 от 58-те души, работили за Държавна сигурност и управлявали София, са били кметове на райони, 17 - зам.-кметове, 14 - общински съветници, и 1 секретар на общината. От обявените 27 души са били на ръководен пост в Столичната община в периода 10 ноември 1989 - 2000 г., а останалите 18 - през новия XXI век. 

От всички обявени само един човек и в момента е на ръководна позиция. Това е Иван Иванов – зам. районен кмет на район Лозенец от 2011 г. Той е бил щатен служител на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване) от 1975 г.

Човекът с досие от ДС, заемал най-висока дръжност в администрацията на София, е Минко Герджиков – зам.-кмет в периода 2003-2011 г., заемайки поста по време на кметовете Стефан Софиянски, Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова. Той е щатен служител на Първо главно управление на ДС от 1983 г., завършил е школа в КГБ. Той беше и кандидат за кмет на града от СДС, издигнат през 2007 г.

Най-дълго задържалият се на позиция в София човек с досие от тоталитарните служби е общинският съветник от БСП Росен Малинов. Той е прекарал в общината 12 години, или 3 пълни мандата.

Досиетата и на двамата са известни отдавна.

Целия списък с агенти и служители на Държавна сигурност можете да изтеглите ТУК.

Предстоят проверки в общините Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол - по азбучен ред.