НАТО обсъжда възможността за разгръщане на военни контингенти в България и Румъния.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за в. "Известия".

"Действията, извършвани от алианса в близки до руските граници региони, безспорно носят провокационен и дестабилизиращ характер. При това вече се водят дискусии за възможността за аналогично присъствие на съюзниците на територията на други страни в Източна Европа, по-точно в България и Румъния", каза той.

"И последователното реализиране от страна на отделните страни членки на блока на националните планове за модернизирането на воъражените сили и строителството на нова военна инфраструктура. И същественото нарастване на мащабите и брой на натовските учения близо до нашите граници. Особено безпокойство предизвиква продължаващото изграждане на американската противоракетна отбрана в Европа, чиято действителна антируска насоченост никога не е будела у нас съмнения", допълва дипломат номер 1 на Москва.

Само ден по-рано Русия обяви Румъния за заплаха. Причина е разполагането на територията й на елементи на американската ПРО, каза в интервю за Интерфакс Александър Боцан-Харченко - директор на Четвърти европейски отдел на външното министерство в Москва.

Букурещ излезе с декларация по повод тези нападки.

"Румъния постоянно е изтъквала, че системата за противоракетна отбрана в Девеселу не е насочена против Русия и отговаря на съответните правила от Устава на ООН. Руските твърдения не улесняват едно конструктивно отношение", се казва в изявление на външното министерство на северната ни съседка.

Още при откриването на базата в Девеселу, намираща се на 50 километра от Никопол, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че разположените там прехващачи не са насочени срещу Русия и дори не са с нападателна, а със защитна цел. Предназначението е прехващане на ракети с малък и среден обсег на действие.