Междинните плащания по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ са замразени до отстраняване на установени нередности, а Европейската комисия предполага и суспендиране на програмата. Това потвърди служебният министър на образованието проф. Николай Денков. 

Писмото от ЕК с предупреждение до българските власти е изпратено вчера. То е адресирано до директора на главна дирекция "Структурни фондове и международни образователни програми" в МОН Цветана Герджикова, директора на ИА „Одит на средствата от Европейския съюз“ Людмила Рангелова и ръководителя на сертифициращия орган Мануела Милошева.

Писмото на Брюксел изисква определени решения от МОН в координация с вицепремиера по еврофондовете като това става в съгласие с ЕК.

"Ако не се смени подходът към изпълнението на Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, ще има проблеми и виждаме това, което може да се очаква при този подход. Не бях чут и затова сега трябва много бързо да се вземат мерки, с които програмата отново да се окаже на прав път", заяви на извънреден брифинг проф. Денков. Той поиска и оставката на Цветана Герджикова.

"През следващите дни ще довършим пакета мерки, който сме започнали да подготвяме и в понеделник - 13 февруари от 10 ч. ще има пресконференция, на която ще обясним не само същността на проблемите, но и същността на решенията, които предлагаме", уточни той.

"Някои от проблемите са доста сериозни, системни, което значи, че решенията могат да отидат и зад хоризонта на служебния кабинет. Ще направим всичко да решим проблемите в най-кратък срок. За част от тези проблеми отговорност носи и настоящият ръководител Цветана Герджикова. До довечера очаквам нейната оставка на бюрото си", каза още Денков.

Одитната проверка, проведена от 24 до 28 октомври, е установила, че половината от проверените операции са извършени с нарушения. Разделение на функциите между селекциониращите и проверяващите, липса на прозрачност и одитна следа в процесите на селекция и оценка на проектите, липса на конкуренция при избора на външни експерти и некоректна оценка на индикаторите за възможни измами са част от изброените нарушения в доклада от Брюксел.

Като зам.-министър в кабинета на проф. Тодор Танев проф. Денков отговаряше тгочно за въпросната оперативна програма, която той разработва от 2012 г. и получи одобрение от Брюксел. Когато Меглена Кунева пое МОН тя му отне ресора, в знак на несъгласие Денков подаде оставка.  

С над 350 млн. лв. по оперативната програма бившия вицепремиер и министър на образование Меглена Кунева предвиждаше да бъдат изградени и усъвършенствани четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности. В средата на януари стана ясно, че по програмата ще има забавяне на усвояването на средствата с месеци заради съществени промени в процедурите за кандидатстване, направени по незаконосъобразен ред от МОН. Тогавашният вицепремиер по еврофондовете Томислав Дончев поиска от Кунева или да спре процедурите, или да ги удължи, което и стана. БСП пък предупреди, че е възможно спиране на средства заради отрицателен одит, който бил крит от управляващите.

По програмата се финансират и проекти в училищното образование като "Твоят час". В първата му фаза се планираха 140 млн. лева за извънкласни дейности по интереси и извънкласни дейности за компенсиране на образователни затруднения.

По-рано днес пред БНТ попитана за програма "Наука и образование за интелигентен растеж" бившият вицепрмиер Меглена Кунева каза, че отговорността й е била да осигури цикъл от действия в рамките на 10 месеца и да се стабилизира системата, да се акредитира и ускори оперативната програма.

"Направихме всичко необходимо и сега проф. Денков може да стартира с успех", каза още Кунева - "Проф. Денков като мой заместник участваше в определянето на критериите, по които ще се оценяват проектите, в критериите за подбора на фирмите оценители, помните, че удължихме и срока. Сега имаме надежда, че тези проекти ще бъдат успешни и съм спокойна, че новият министър ще се справи", каза още Кунева.

На въпрос за одита на оперативната програма, тя посочи, че още в началото е споделила притесненията си във връзка с откритите от нейния екип 10 милиона лева за ромските проекти, които са били спечелени от фирми, регистрирани месец преди започването на програмата, на един адрес.

Преди дни служебният екип на МОН отчете, че има сериозни забавяния по програмата и проблеми в разпределянето на 1, 37 млрд. лв.

"Дойде време "г-жа Лъжа" да пита за истината - защо ЕК замразява плащанията по оперативната програма за образование".

Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя припомни, че социалистите са предупреждавали за това още през декември и януари.

"Къде е сега истината? Предупреждаваме, че такова нещо ще последва, казвам го с болка за България, по програма "Околна среда", Програмата за морско дело и рибарство, Фонд "Вътрешна сигурност" Фонд "Убежище, миграция и интеграция", посочи Нинова.

Според нея България не е изпълнила 12 от 45 предварителни условия на ЕК, а срокът за тях е изтекъл в края на 2016 г. - по време на управлението на Бойко Борисов.

"Да се знае отсега, че ако последват и следващи спирания на пари, ще се дължи на управлението на Бойко Борисов. Кой ще понесе политическата отговорност, питаме днес", заяви Нинова.

Тя припомни думите на Борисов, че ако някой вкара повече пари от него в страната, ще му ръкопляска прав 30 минути.

"Какво ще направи заради това, че хора в неговото управление отнеха на България 350 млн. лв. Търсим политическа отговорност за замразените плащания по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" и предупреждавме за последващи санкции по други програми", заяви Нинова.