Нова жалба срещу "Движение Да, България" - този път се оспорва регистрацията на коалицията с това име в ЦИК за участие в парламентарните избори на 26 март, научи Клуб Z. 

Документ за оспорване на регистрацията още не е качен в секцията за жалби срещу решения в сайта на ЦИК, но според наши източници той е постъпил днес в комисията, откъдето трябва да стигне до Върховния административен съд.

Жалбата е подадена от фирма, която твърди, че марката и името "Движение Да, България" дублират нейно наименование, защитено в Патентното ведомство. Оспорването в ЦИК било от името на турски гражданин. Името му е Метин Деда и има фирма на име "Арма - Да, България" ЕООД, показва справка в Търговския регистър.

В онлайн платформата за търсене на Патентното ведомство няма съппадения между регистрирани марки и наименованието на коалицията "Движение Да, България", показа проверката на Клуб Z.

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов пътува към Враца за среща със симпатизанти.

Малко по-къстно казусът бе коментиран от Антоанета Цонева от "Да, България":

"Нова жалба срещу Да, България. Сега се обжалва решението на ЦИК от търговец на килими, който е искал да регистрира търговската марка "Движение Да България" в патентното ведомство и сега настоява за заличаването на регистрацията ни пред ВАС. Наистина не си дават сметка с какви хора си имат работа".

От "Да, България" официално коментираха казуса:

"Нов опит "Да, България!" да бъде спряна

Научихме от медиите, че е внесена жалба срещу решението на ЦИК да регистрира Коалиция "Движение Да България" за участие в парламентарните избори на 26 март.

Предизборната кампания дори не е започнала, а атаките срещу нас не спират. Проблемът на тези, които стоят зад тях е, че действията им се случват пред очите на българските граждани.

Не подценявайте хората, те виждат всичко и са омерзени от случващото се в България. Призоваваме гражданите – вземете страна в битката за България! Ние излизаме срещу мафията и няма да ни спрат!"

 

Последва и реакция от лидера Христо Иванов във Враца по време на срещата, до която междувременно стигна и тя започна по график:

"Няма да стане, вие имате възможност за избор", заяви Иванов във Враца. Според него тези жалби са като "китайска капка".

Какво следва по закон

Жалбата срещу регистрацията на коалиция "Движение Да, България" за участие в изборите ще бъде разгледана от Върховния административен съд, където ще бъде изпратена от ЦИК. Оспореното решение на ЦИК, с което комисията регистрира коалицията за вота, е публикувано на 9 февруари и то може да бъде оспорвано в 3-дневен срок. Този път жалбата идва на втория ден. 

ВАС е длъжен да разгледа жалбата и да се произнесе по нея в тридневен срок от получаването й в открито заседание с призоваване на жалбоподателя, ЦИК и заинтересованите лица. Решението на съда е окончателно.

Ето какво пише в Изборния кодекс кога дублирането на име, абревиатура или част от нея на партия или коалиция е недопустиво:

Чл. 128, ал 1.

Наименованието или абревиатурата на коалиция, включително на местна коалиция, не може да повтаря наименованието или абревиатурата на партия, регистрирана по Закона за политическите партии до датата на обнародване в "Държавен вестник" на указа на президента или на решението на Народното събрание за насрочване на изборите, включително чрез прибавянето към тях на думи, букви, цифри или други знаци. Наименованието или абревиатурата на коалиция, включително местна коалиция, не може да повтаря наименованието или абревиатурата на коалиция, регистрирана в Централната избирателна комисия за участие в последните избори за народни представители, или на наименованието на съществуваща парламентарна група, както и прибавянето към тях на думи, букви, цифри или други знаци. Наименованието или абревиатурата на местна коалиция съдържа само наименованието или абревиатурата на някоя от участващите в нея партии или коалиции.

Изключенията, описани в следващата алинея, са в случаите, когато наименованието или абревиатурата на коалицията повтаря наименованието или абревиатурата на някоя от участващите в нея партии. Никъде в Изборния кодекс няма текст, който да забранява дублаж на име с такова на търговска марка или фирма.