Машините за извънредните парламентарни избори на 26 март ще бъдат наети, а не купени, и това ще излезе на българския данъкоплатец между 12,5 и 15 милиона лева.

Това се разбира от обществената поръчка за тях, която Централната избирателна комисия публикува тази вечер в официалния си сайт. 12,5 млн. е прогнозната цена, 15 милиона - максималната. В нея се включва не само цената на хардуерът, а и софтуерът към него и поддръжката по време на вота.

12 500 машини ще бъдат наети за вота, малко повече, отколкото бяха секциите на последните избори за президент през есента на миналата година. Това означава, че според изчисленията на ЦИК наемът на една машина ще струва между 1000 и 1200 лв. При тестовете досега една машина струваше между 1500 и 2000 лв. 

Пълните детайли на обществената поръчка ще бъдат публикувани в сайта на Агенцията по обществените поръчки в понеделник. 

Първоначално ЦИК интепретира Изборния кодекс и реши, че 500 машини са достатъчни за сегашния вот. След жалба обаче Върховният административен съд отхвърли решението на Комисията. В законът ясно е посочено, че всеки българин от тази година насам трябва да има възможността да гласува с машина или с хартия на изборите.

От ЦИК посочиха, че е изключително трудно да се подготви машинното гласуване за толкова кратко време, като се извиниха с факта, че не са работили по въпроса от месеци с точки в закона, които не им позволяват това. Членове на комисията предварително заявиха, че ако никой не се яви на обществената поръчка, винага няма да е тяхна.