Правозащитници определиха като дискриминация отказа на община Елин Пелин да настани и да издаде документи на сирийско семейство с получен хуманитарен бежански статут, предаде бТВ.

Случаят предизвика напрежение сред местното население. Рано сутринта Фатима, Фахим и техният син бяха посрещнати от местните жители с острите думи:

„Тук турчин не е вирял и сириец няма да има." „Нямате място тук, тук джамия няма.” Чуха се и закани: “Ще ви покръстим и тогава ще стоите тук.”

Наложи се на мястото да дойде полиция.

 “Утре-вдругиден ще станат повече от нас. Това е недопустимо и ние, шопите, категорично няма да го допуснем”, заяви кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов.

„В момента в общината в Елин Пелин се взема едно популистко решение, което е абсолютно незаконосъобразно. Общината няма право на преценка в този случай. Тя е длъжна да ги регистрира”, категорична беше Светла Баева от Българския хелзинкски комитет.

Това семейство първо е било в Турция, защо не е останало там?!, заяви от своя страна  Юлиан Ангелов от Патриотичния фронт, гост на предаването.

"Защото Турция не е ратифицирала изцяло Женевската конвенция", отговори на този въпрос адв. Николай Хаджигенов. "Трябва да сезират прокуратурата. Кметът и общината нарушават закона. Вие сте най-големите фашисти", обърна се правозащитникът към Ивайло Симеонов.

Областният управител на Софийска област е изпратил писмо, в което казва, че кметът засега няма да бъде санкциониран, защото нито той, нито общинският съвет са приели официален административен акт, с който да отказват регистрацията на семейството.

От своя страна кметът заяви, че по неофициални данни там живеят около 30 бежанци с неизяснен статут и няма да позволят те да застрашат живота на хората.

Фатима и Фахим напускат Сирия преди пет години. Къщата им е разрушена след бомбардировки. Така стигат до България, в Елин Пелин. Пристигат тук с най-малкия си син преди повече от шест месеца.

Не след дълго получават и хуманитарен статут.  След като семейството пребивава легално у нас - по закон общината е длъжна да издаде лични документи. Вече два месеца това не се случва.

„Аз не правя нищо лошо, аз живея тука нормално като всички хора”, категоричен беше Мехмед Джабер - син на Фахим. „Ако вие бяхте пострадали от войната , щяхме да ви приемем”, заяви и Фатима. „Това е дискриминация и расизъм. Те са хора и ние сме хора”, подчерта Фахим.

Агенцията по бежанците определи случая като безпрецедентен.

Те имат право да се настанят на всяко едно място на Република България, където те пожелаят. От друга страна, те нямат документи, с които да се идентифицират”, посочи Димитър Киров от агенцията.

По-късно от "Да, България!” излязоха с декларация по случая в Елин Пелин. Те изразиха тревога от опитите за създаване на напрежение и насаждане на враждебно отношение към хора, потърсили убежище в България, какъвто е случаят със сирийското семейство в Елин Пелин. Според формацията, "чиято кауза е върховенството на правото", кметът Ивайло Симеонов не е изпълнил своите законови задължения да впише в регистъра хората, които пребивават у нас законно и имат хуманитарен статут. "Призоваваме Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да му бъде потърсена отговорност и да бъде наложена глоба", казват от “Да, България”.

Формацията призовава и медиите "да не стават проводници на насаждането на омраза, да не способстват за потъпкване на основните ценности на хуманното общество и демократичната държава".

"Правата на лицата, на които България е предоставила закрила, трябва да бъдат гарантирани. Особено значение в тази връзка има внимателният избор на места за настаняване и подготвителна работа в местните общности, където се интегрират бежанци и лица, получили временна закрила. Вярваме, че толерантността и човеколюбието на българина не са изгубени в исторически план и че нашето общество няма да се поддаде на опитите за разпалване на омраза с политически цели в навечерието на избори."