42 на сто от българите смятат, че президентът Румен Радев е зависим от БСП, а 32 на сто не могат да преценят. Това сочат данните от последното национално представително изследване на агенция "Тренд".

Първите действия на президента Румен Радев вдъхват доверие на 62% от българските граждани, като само 13% са на обратното мнение. От разбивката по електорати единствено симпатизантите на ГЕРБ са по-раздвоени, но дори сред тях половината оценяват положително действията на президента, а една четвърт негативно. Сред привържениците на БСП обаче има практическо единодушие, като на този етап разочарование не се наблюдава, коментиран от "Тренд".

Подкрепата на кандидатурата на Румен Радев за кандидат-президент от БСП носи и някои последици след себе си. 42% от всички анкетирани са на мнение, че Радев е зависим от БСП, а малко над една четвърт са на обратното мнение. Симпатизантите на ГЕРБ са по-убедени, че Радев е зависим от БСП.

Само 6% имат отрицателно отношение към него, докато 37% са положително настроени. Вероятно все още малкото време, в която служебното правителство е на власт, е обяснението, че 44% отговарят нито положително, нито отрицателно. Близо половината от българските граждани са на мнение, че служебното правителство ще се справи с работата си.

Служебният министър-председател Огнян Герджиков стартира своя мандат дори с по-положително отношение, отколкото служебният кабинет. 46% имат положително отношение, а 8% отрицателно.

Реализация на изследванетоИзследователски център „Тренд“
Източник на финансиране: в. "24 часа"
Размер на извадка: 1002 ефективни интервюта на възраст 18+
ПредставителностЗа пълнолетното население на страната
Метод на регистрация: Пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“
Период на провеждане: 2–9.02.2017 г.
Тип извадка: Двустепенна гнездова извадка след предварителна стратификация по региони
Размер на статистическата грешка: ±3.1%