Конституционният съдия Филип Димитров е новият представител на държавата във Венецианската комисия (официално - Комисия за демокрация чрез право) към Съвета на Европа на мястото на проф. Евгени Танчев, съобщава "Капитал".

Кандидатурата му е изпратена в края на м. г. по предложение на бившия правосъден министър в кабинета "Борисов" Екатерина Захариева, направено в отговор на писмо на министъра на външните работи Даниел Митов. По процедура, утвърдена през 2000 г., българската държава излъчва тези свои представители със съвместно решение на двамата министри, като в случая никой не е счел за необходимо да го обяви публично. То стана известно едва след като Венецианската комисия го обяви на страницата си.

Филип Димитров, бивш премиер на България (1992-1993 г.), бе назначен в КС през октомври 2015 г. от квотата на президента Росен Плевнелиев. Тогава той определи назначението като достоен финал на неговата кариера. Сега паралелно с функцията си на конституционен съдия той влиза в един от най-авторитетните международни експертни органи, който консултира широк кръг държави в областта на демократичните институции и основните права, конституционното и общо правосъдие, избори, референдуми и политически партии.

Мястото на българския представител във Венецианската комисия бе овакантено, след като през лятото на миналата година проф. Евгени Танчев, който заемаше тази позиция дотогава, бе избран за генерален адвокат в Съда на ЕС в Люксембург, с което за него възникна хипотеза на несъвместимост. Резервен член от страна на България остава проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право и също бивш конституционен съдия.

Европейската комисия за демокрация чрез право – по-известна като Венецианската комисия, тъй като заседава във Венеция - е консултативен орган на Съвета на Европа по конституционни въпроси с много висок капацитет, напомня "Правен свят". Нейната основна роля е да предоставя правна помощ на държавите членки и по-специално – да им помага да привеждат своето право и институционалните си структури в съответствие с европейските стандарти и международния опит в областта на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона, включително и да осигурява "спешна конституционна помощ" за държави в преход.

Комисията има 61 страни членки: 47-те държави, членки на Съвета на Европа, както и 14 други (Алжир, Бразилия, Чили, Коста Рика, Израел, Казахстан, Република Корея, Косово, Киргизстан, Мароко, Мексико, Перу, Тунис и САЩ).

Авторитетът на комисията се дължи на високата експертиза на индивидуалните ѝ членове - университетски преподаватели по публично и международното право, върховни и конституционни съдии, членове на националните парламенти и известен брой държавни служители. По правило те се предлагат от държавите членки с мандат от четири години, но действат в лично качество и нямат ограничения в мандатите. Няма изрично изискване към членовете на Венецианската комисия да са непременно юристи, но България до момента изпраща само юристи.

Досега представители на България във Венецианската комисия са били проф. Александър Джеров, бивш зам.-председател на Народното събрание, бившият народен представител и правосъден министър Васил Гоцев, бившият конституционен съдия Тодор Тодоров, бившият председател на Конституционния съд проф. Евгени Танчев.

Кариерата на Филип Димитров е подчертано разделена на два етапа - до 1990 г. той е адвокат с не особено богата практика, след това рязко навлиза в политиката - премиер 1992-1993 г., народен представител в три последователни легислатури, председател на СДС, посланик на България в ООН и САЩ, посланик на ЕС в Грузия. Избран е за член на КС от квотата на президента Плевнелиев, но запознати с номинацията коментират, че той е бил наложен на държавния глава лично от премиера Бойко Борисов.