31 забавени обществени поръчки са открити при проверка в МВР, разпоредена от служебния премиер Герджиков, съобщи министърът на вътрешните работи Пламен Узунов. 9 от тях вече са пуснати, добави той, като поясни, че няма открити драстични нарушения.

"Сроковете са много съкратени. До 30 септември трябва да се усвоят средствата, иначе ще трябва да ги връщаме", допълни той.

Поръчките са свързани с усвояване на средства от отпуснатите на България от ЕК 160 млн. евро за справяне с миграционния натиск.

"Аз мога да работя с всеки", заяви Узунов при въпрос дали ще бъде уволнен главният секретар на МВР Георги Костов. "Смяната на главния секретар се регламентира от министерството. Трябва да бъде номиниран служител, за да се извърши промяната. Аз съм в добри работни взаимоотношения с Георги Костов. Не сме тук да се харесваме, а да работим."

Узунов има и забележки към работата на цялото професионално ръководство на МВР. Парите не стигат, техниката е стара, има 15-18% незаети щатни места, или около 5000.

"С добра организация за изборите ще се компенсират тези проблеми", обеща той.

Строежът на оградата по границата обаче продължават - в Хасковска област 12 км трябва да бъдат завършени към 31 май, а 15 км в Бургаско ще започнат да се строят при благоприятни климатични условия.

"Надявам се два месеца след като започне изграждането, съоръжението да бъде завършено", каза Узунов.