Приемането на витамин Д действа като превенция срещу настинките и вирусни заболявания през зимата, показва голямо изследване по поръчка на Националната здравна служба на Англия. Според учените вече е неоспоримо, че всеки трябва да укрепва организма си с витамина за "слънце", след като проучване показа, че така може да се намали рискът от респираторни заболявания, пише "Дейли Телеграф".

Досега витамин Д се смяташе, че е важен и полезен за костите на хората, при превенция на остеопороза. Но сега данните сочат, че витаминът играе и основна роля при превенцията на настинките.

Изследването, което е публикувано в сп. British Medical Journal, е основано на данни от 11 хил. участници от цял свят. То проследява ефекта на витамин Д върху остри респираторни заболявания, които могат да включват болки в ухото, бронхит, пневмония и обща настинка. 

Анализите показват, че редовното вземане на витамина води до намаляване с 12% на броя на хората, които страдат от инфекции на респираторния тракт.

При хората с най-ниски нива на витамина добавката намалява риска с 50 на сто.

Проф. Адриан Мартинеу, който е ръководител на екипа от  лондонския университет "Queen Mary", казва: "Това мащабно изследователско усилие даде категорични доказателства, че витамин Д наистина защитава организма от респираторни инфекции."

Смята се, че витамин Д действа защитно срещу респираторни инфекции като увеличава нивата на антимикробните пептиди - това са естествени подобни на антибиотици вещества, в белите дробове. В продължение на много години учените се опитваха да намерят връзка между респираторните инфекции и витамин Д като изхождаха от наблюдението, че през зимните месеци подобни заболявания са много по-чести. Тогава спада и нивото на витамин Д заради по-слабата слънчева светлина. Резултатите от предишните изследвания не бяха еднозначни, но сега вече е ясно, че това е било, защото много от участниците в проучванията са получавали добавката в големи месечни дози, практика, която е неефективна.

Витамин Д действа, когато се поема всеки ден или седмично, вместо да се взема в големи дози, показват резултатите.