Ирина Бокова вече е официален кандидат на България за генерален секретар на ООН. Правителството гласува днес номинацията.

„На поста генерален секретар на ООН се избират личности с безспорен авторитет и солиден дипломатически опит. Големият международен авторитет, с който се ползва г-жа Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО, дава на България всички основания да представи нейната кандидатура за генерален секретар на ООН“, се казва в решението на кабинета.

В момента Бокова е генерален директор на ЮНЕСКО и според правителството отзивите за работата й на този пост са „силно положителни“. 

„Ирина Бокова притежава изключително богат професионален опит и изградени лидерски качества като дългогодишен политик и дипломат от кариерата, с доказана компетентност в областта на многостранната дипломация и международните организации като ООН, ЮНЕСКО, ОССЕ, Международната организация на франкофонията. Заемала е постовете заместник-министър и и.д. министър на външните работи на България, била е депутат в Народното събрание“, са част от мотивите на кабинета.

На министъра на външните работи е възложено да координира кампанията за осигуряване на подкрепа за българската кандидатура сред държавите членки на ООН.