По стара традиция, когато една власт си отива, тя си отива с нещо в повече и оставя нещо в по-малко. Или поне така излиза веднага, след като дойде новото управление и се зарови в т.нар. лошо наследство.

С какво си тръгва кабинетът "Орешарски", който трябва да подаде оставка след около месец и има ли заложени капани пред бъдещото служебно, а после и редовно ново правителство? Ще се пишат ли и приемат ли нови закони или изменения в стари, въпреки призива на опозицията това да не се прави от власт, изгубила доверието на хората.

Клуб Z потърси отговор сред депутати в парламента и от администрацията на Министерския съвет. 

 

Нов дълг?

Следващото правителство ще трябва да намали разходите в бюджета с 1 млрд. лв. или пък да направи актуализация, с която да увеличи бюджетния дефицит с толкова.

Това е основното притеснение на депутати от опозицията в кулоарите на Народното събрание. Според разчетите "дупката" от 1 млрд. лв. ще се отвори до края на годината, ако изпълнението на приходната част продължи по същия начин, както досега. Възможно било тя да се покрие и с емитирането на нов дълг.

Експерти прогнозират, че в оставащото му време правителството едва ли ще може да направи някакви скандални харчове в големи размери. Нямало как да има проблеми и с еврофондовете, тъй като повечето от тях са спрени.

 

Стореното, сторено

В същото време точно на заседанието на министрите в сряда бе взето решение за продажба на пет военни имота с отпаднала необходимост за Министерство на отбраната. Това не е необичайно за заседанията на кабинета, но веднага направи силно впечатление, защото четири от тези пет имота се намират не къде да е, а край морето - в Несебър, Поморие и Царево, а въпреки че за тях ще се наддава на търг, данъчните им оценки са ниски за парцелите в района. 

Преди седмица пък кабинетът предостави 35-годишна концесия за добив на нефт и газ в област Плевен на компанията "Проучване и добив на нефт и газ". За периода се очаква концесионните плащания да надхвърлят 74 млн. лв., а планираните инвестиции са 44 млн. лв. "Проучване и добив на нефт и газ" е част от варненската групировка "Химимпорт" по-известна с трибуквена абревиатура. Компанията е концесионер на други над 10 находища на нефт и газ в страната. 

 

Без назначения, или...

В края на управлението си кабинетът сколаса да направи и някои важни назначения. Временно изпълняващият длъжността председател на Националния статистически институт Сергей Цветарски бе назначен за постоянно със 7-годишен мандат. Гарантирана работа за същия период от време определи парламентарното мнозинство и на новите членове на Сметната палата. В състава на институцията влизат Горица Грънчарова-Кожарева, Дилета Касабова-Токатлиян, Евгения Пенкова-Панталеева, Ширин Исмаил, Златина Русева, Мустафа Занков, Стефка Михайлова, Тома Дончев. 

В случай че следващото правителство реши да ги сменя, то ще трябва отново да ремонтира Закона за Сметната палата. ГЕРБ вече се заканиха да направят точно това. 

Именно назначенията и приемането на важни закони в последния момент скараха в сряда управляващи и опозиция. Едните вкараха точка за изменения в Наказателния кодекс, а другите - гласуването на ветото на закона за МВР, въпреки че лидерите се бяха разбрали на Консултативния съвет за национална сигурност да не се приемат важни закони. 

А по повод одобряването от Министерския съвет на официалната кандидатура на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред Клуб Z:

"Номинацията на правителството за шеф на ООН за 2017 г. е нахалство. С Бокова сме в прекрасни отношения, нейната личност не я коментирам, и тя е безспорно добър шеф на ЮНЕСКО, но нахалството на този кабинет да предлага шеф на ООН показва, че съм бил прав, въпреки малките ми колебания, че вчера скъсвайки споразумението с тях, съм бил емоционален. Станишев, Местан и Сидеров подписаха това споразумение. Въпреки че ние сме предлагали Бокова за шеф на ЮНЕСКО, е наглост това правителство да прави номинации чак за 2017 г."

 

Без резки движения

Министерският съвет пък все още не е приел законодателната си програма до края на годината. Такава програма се пише на два пъти - за двете полугодия. Но министрите имат време да я направят до края на този месец. В програмата юли-декември трябва да се опишат приемането на бюджета за следващата година, както и всички ратификации, споразумения и пр., които са свързани със срокове, поети пред Европейската комисия. 

Тази програма обаче има пожелателен характер и не е задължителна за изпълнение. Все пак, пред Клуб Z вицепремиерът Даниела Бобева коментира, че на вчерашното заседание на правителството било обсъдено министрите да направят списък с приоритетните си задачи и съответно как законово да бъдат изпълнени, ако се налагат изменения в нормативни актове.

Бобева обаче подчерта, че кабинетът няма да прави резки движения, т.е. няма да предлага нови законопроекти или изменения в такива, които касаят секторни политики. Предстои му да приеме дълго готвената стратегия за интеграция на бежанците.

"Разбрахме се с всички министри, там където има неотложни срокове, особено при ангажиментите на държавата, да не се изпускат, за да не поставяме служебното правителство в неудобна ситуация. Съвършено нови неща не, няма да предлагаме", даде заявка вицепремиерката.

В парламента пък си стоят внесените от МС и все още неприети закони като тези за устройство на територията, за отбраната и въоражените сили и за военноинвалидите, като за последните два военният министър Ангел Найденов настоява да бъдат приети бързо.