Върховна административна прокуратура е предприела действия по реда на надзора за законност по отношение общинските наредби, касаещи условията реда за записване, отписване и преместване на деца в съответните детски градини, съобщават от държавното обвинение. Оттам смятат, че са незаконни три от най-разпространените "цедки" при приема: декларация, че детето ще продължи в същото училище, искане за платени данъци и "бонус точки", ако имаш роднини, работещи в системата. 

Констатирани са незаконосъобразни разпоредби в 112 общински наредби, които са в противоречие с Конституцията и някои закони – Закона за предучилищното и училищно образование и Закона за местните данъци и такси. Най-често констатираните незаконосъобразни положения касаят:

- Поставени изисквания в противоречие с основните принципи и права, посочени в чл. 3, ал.2, т.3 и т.4 от Закона за предучилищното образование - "за равен достъп до качествено образование... равнопоставеност и недопускане на дискриминация" и т.н. Става въпрос за изисквания към заявлението за кандидатстване в детски градини и общински училища да се прилага декларация от родителя, че детето няма да кандидатства в друга детска градина или училище.

- Въведени изисквания за записване на деца в общински детски градини и предучилищни заведения в зависимост от изпълнение на финансови задължения на родителите или настойниците им – такова например е изискването за представяне служебна бележка от общината, че родителите нямат финансови задължения към нея, допълват от ВАП.

- Предоставяне на предимство на деца, чиито родители упражняват дадено занятие или служба, което ограничава или дискриминира останалите деца в класирането им за прием в детска градина в противоречие на принципа за равнопоставеност и недискриминация.

Недопустимо е с наредба на общинския съвет децата да бъдат третирани по различен начин и някои деца да се оказват в по-неблагоприятно положение спрямо други. Недопустимо е и децата да се ограничават, като се поставят в зависимост от изпълнение на финансови задължения на родителите и настойниците.

Констатациите при проверката са наложили предприемане на мерки по реда на надзора за законност за отмяна на незаконосъобразните разпоредби в общинските наредби, изразяващи се в подаване на протести до съответните административни съдилища и предложения до съответните общински съвети, става ясно още от съобщението.

На всичкото отгоре в някои общини изобщо не са приети наредби, които да нормират процедурата на прием. От обвинението уточняват още, че предвид изтеклия продължителен период от влизане в сила на това законово изискване ВАП е разпоредила и извършването на проверка на територията на цялата страна, изпълнено ли е законовото изискване всяка община да приеме наредба за реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини, като по отношение на общините, които не са приели наредбата ще бъдат предприети действия от страна на прокуратурата.

Проверката продължава.