Част от хърватските национали говориха пред медиите след 4:0 над Камерун във втория мач на двата отбора на световното в Бразилия. Преди броени дни "шахматистите" наложиха медийно ембарго, след като фотографи ги снимаха голи край басейна в хотела им и публикуваха фотосите. От отбора не излезе нито дума дни наред, но миналата нощ футболисти като Ивица Олич и Марио Манджукич, вкарали три от четирите гола във вратата на "неукротимите лъвове", се спряха пред акредитираните на мондиала хърватски репортери. Други продължиха бойкота, ала поне проличаха признаци на стопляне на отношенията.

"Сега отиваме на финал срещу Мексико", отчете селекционерът Нико Ковач. В пряк сблъсък двата отбора ще определят един от осмифиналистите от група "А". Другият се очертава да е Бразилия - "селесао" излиза срещу вече отпадналия тим на Камерун. Този квартет се преплита на осминафиналите с "Б", където избухна бомба с краха на вече капитулиралия световен шампион Испания.

На снощния мач в "Арена ди Амазония" Олич откри в 11-ата минута, а в 40-ата всичко приключи за африканците заради безумен червен картон на Алекс Сонг, който умишлено удари с лакът Манджукич и рано бе пратен в съблекалните. В 48-ата Иван Перишич удвои, преди завърналият се на терена от наказание ас на "Байерн" (Мюнхен) Манджукич да вкара първите си голове на финалите - в 61-вата и 73-тата.

Беноа Асуе-Екото (вдясно) и Бенджамин Муканджо почти се сбиха на терена.
Снимка ЕПА

Двубоят ще се запомни и с разправията между африканците Беноа Асуе-Екото и Бенджамин Муканджо на терена. Двамата размениха по един удар с глава в последните секунди преди края на срещата. Асуе-Екото продължи да буйства в тунела и трябваше да бъде успокояван от звездата Самуел Eто'о, който пропусна мача.

Камерун едва стигна до световното - футболистите се скараха с ръководството на футболната си федерация заради пари. Дори обявиха бойкот и отложиха заминаването си. Оказа се, че са си донесли лошата енергия и в Страната на кафето...

Временно класиране в група "А"

1. Бразилия  3:1  4 

2. Мексико    1:0  4

3. Хърватия  5:3  3

4. Камерун    0:5  0