Благодаря на членовете на СДС в столичния район "Средец", които единодушно са ме предложили за кандидат за народен представител от 24-и избирателен район в листата на Реформаторския блок. За съжаление не мога да приема предложението, тъй като не споделям философията на разделяне и конфронтация в дясното политическо пространство, а този процес е очевиден и той ще се задълбочи в предизборната кампания, като по този начин ще бъде обслужен политическият интерес на други партии. Нека не забравяме, че у нас бившата комунистическа партия БСП печели винаги от нашите абсолютно ненужни партийни конфликти.

Сегашното национално ръководство на СДС не направи достатъчно, за да постигне обединение на десницата. Вместо това се търсят "на пожар" комбинации от типа "скакауци". Разбира се, не по-малка е вината и на тези, които днес се представят за "Нова република" или се кичат незаслужено с името България – "Да, България!". Затова и не желая да добавям "принадена стойност" на слаби или кариеристично ориентирани псевдополитици. Това не би било нито достойно, нито честно.

Не одобрявам маниакалността, покосила българското дясно политическо пространство – постоянното "ново" партийно инженерство, което нарои никому ненужни политически проекти в дясно. Те не само не обединиха, а точно обратното – разединиха и отвратиха от политиката точно тези граждани, които искат в България да има честно и отговорно управление. Лидеромания и посредственост убиха и убиват дясното. Перспективата да участвам в борба за няколко мизерни партийни процента, за да се докопа и "моята партия" до държавната партийна субсидия, ми е органично чужда.

Още веднъж благодаря на членовете на СДС от район "Средец". Пожелавам Ви успех на изборите. Но мисля, че след тях ще настъпи отрезвяването. И може би тогава ще ме разберете по-добре...

 

* Александър Йорданов е един от основателите на СДС, депутат от Великото народно събрание, председател на 36-ото Народно събрание, бивш посланик на България в Полша и Македония, политик и литературен критик, главен редактор на в. "Век 21" в периода 1990-1998 г.

** Мнението му е от личния му профил във фейсбук и е публично. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.