Едно посещение на лидерката на евроскептичната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) Фрауке Петри едва ли ще остане без последствия.

От името на Петри партийната централа разпространи снощи съобщение до германските медии, което на пръв поглед е в реда на нещата – по покана на окръжното ръководство на Москва делегация на АзГ на 20 февруари т. г. е водила разговори за сътрудничество с парламентите на федералните германски провинции. Фрауке Петри е разговаряла с председателя на Думата Вячеслав Володин в качеството му на представител на партията "Единна Русия", с неговия заместник в Думата Пьотр Толстой, както и с други депутати в руския парламент.
Какво обаче е затаила Фрауке Петри?

На срещата ѝ в Москва с доверения човек на президента Владимир Путин Володин е присъствал и радикалният десен популист Владимир Жириновски. И не само той. Това става ясно от официалното съобщение на Държавната Дума от 20 февруари т. г., публикувано на сайта й. Там са изброени руските политици, провели разговори с делегацията на АзГ, водена от нейната лидерка Фрауке Петри:

  • председателят на Държавната дума Вячеслав Володин
  • заместник-председателят на Държавната Дума Пьотр Толстой
  • ръководителят на фракцията на ЛДПР (крайно националистическата Либерално-демократическа партия на Русия – б. р.) Владимир Жириновски
  • председателят на Комитета на Държавната Дума по външна политика Леонид Слуцкий
  • председателят на Комитета на Държавната Дума по въпросите на енергетиката и координатор на парламентарната група за връзки с парламента на ФРГ Павел Завалний

В съобщението на Държавната Дума се посочва също, че по време на срещата събеседниците са обсъждали въпроси на сътрудничеството между регионалните парламенти, междупартийно сътрудничество, както и осъществяване на контакти между младежки организации.

Според източник на “Шпигел” от АзГ много внимателно са следили срещата на Петри с Жириновски, известен с екстремни позиции и изказвания. Той поиска връщането на монархията в Русия. Друг път настоя руски атомни бомби да поразят Вашингтон.

През април миналата година присъства на тържественото откриване на  собствения му паметник в центъра на Москва – 3-метрова бронзова статуя.

Най-тиражният в. “Билд” окачестви Жириновски като “руския Хитлер”.

Срещата на Петри с Жириновски може да й донесе доста негативи в нейната партия. Не са малко критиците й сред членската маса. 

Наскоро Петри настоя от АзГ да бъде изключен Бьорн Хьоке, шеф на парламентарната фракция на паритята в парламента на Тюрингия. Поводът за искането на Петри за изключване от партията беше реч на Хьоке от 17 януари в Дрезден. В нея той нарече Мемориала на холокоста в Берлин “позор в сърцето на германската столица” и настоя за коренно преразглеждане на германската история.

Сега вътрешнопартийните упреци към Петри са, че от една страна се опълчва на Хьоке, а от друга се среща със събрата му по убеждения Жириновски.
Безспорно визитата на Фрауке Петри в Москва и търсене на близост с приближени на Владимир Путин ще й донесе негативи и по време на предизборната битка за парламентарния вот, носрочен за 24 септември т. г.