Двадесет и пети многомандатен избирателен район в София.

Именно той ще се превърне в арена на най-тежката лидерска битка на предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори. Един срещу друг тук ще застанат водачите на партиите и коалициите, които имат най-голям шанс не просто да влязат в следващото Народно събрание, но и да поемат следващото управление на страната.

Бойко Борисов и Корнелия Нинова - засега противници, но все по-често се говори за широка коалиция в следващия парламент.

Председателите на двете най-големи политически сили ГЕРБ и БСП - Бойко Борисов и Корнелия Нинова, ще мерят сили в 25-и МИР.

Срещу тях ще се изправят водачът на дясното обединение „Нова република“ Радан Кънев, както и на новата партия „Да, България“ Христо Иванов. Още един лидер – на наскоро присъединилата се към Реформаторския блок партия „Глас народен“ – Светослав Витков, ще се пробва на същата изборна арена.

Радан Кънев и Христо Иванов - днешни съперници в 25-и МИР, но вероятни бъдещи партньори.

Председателят на „Воля“ Веселин Марешки, който има малко вероятните претенции, че новосформираната му партия ще излезе първа на предстоящия предсрочен вот, също ще мери сили в лидерската битка в столицата.

Веселин Марешки - ако партията му стане първа сила, обещава бензин по 1,80 лева в цялата страна.

От надпреварата в 25-и МИР явно се уплаши обаче председателят на „Атака“ Волен Сидеров. Първоначално той трябваше да е водач на листата, но впоследствие се оказа начело само в родния си Ямбол. А горещото водаческо място в София „се падна“ на Десислав Чуколов.

„Министерски“ сблъсък се задава пък в друг столичен район. В 24-ти МИР един срещу друг застават двама бивши министри от кабинета „Борисов-2“. От името на ГЕРБ тук ще се бори Владислав Горанов, а от Реформаторския блок – Петър Москов.

Владислав Горанов и Петър Москов - колеги в последното правителство на Борисов.

И още един бивш министър, но този път от левицата ще мери сили в този район – Стефан Данаилов.

„Да, България“ издига тук бившия постоянен представител на България в ООН Стефан Тафров, а ДОСТ залагат на режисьора и бивш син депутат Евгений Михайлов. И още един интересен играч има в този район - коалицията "АБВ-Движение 21" издига Татяна Дончева.

Още една сериозна битка се задава и във Варна. Тук отново водач на БСП ще е Стефан Данаилов, а срещу нещо ГЕРБ изправят Лиляна Павлова.

Лиляна Павлова ще се изправи срещу Марешки в родния му град.

В свои води се очаква „да плува“ и разпознаваемият като извънсистемен играч в тези избори Веселин Марешки, който води листата в родния си град.  

Патриотите залагат на Валентин Касабов, а реформаторите – на Найден Зеленогорски. Листите на "Нова република", "Да, България" и "АБВ – Движение 21" се водят съответно от Радан Кънев, Антоанета Цонева и Татяна Дончева.

Не по-малко интересна битка се очертава и в Благоевград. Там зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов ще трябва да се изправи срещу неуспелия началник на ДАНС Делян Пеевски, който неофициално е определян като скрития голям собственик на „Булгартабак“. Пеевски ще бъде водач и на листата на ДПС в Пазарджик, където срещу него ще се изправи Атанас Атанасов от "Нова република".

Делян Пеевски е най-разпознаваемото лице на ДПС. Вероятно затова е водач на две листи - очаква се да привлече гласове.

От БСП издигат в Благоевград журналиста Тома Томов, а Реформаторският блок залага на Димитър Делчев.

И „Нова република“ вади голям играч за тази битка – бившият министър и десен кандидат за президент Трайчо Трайков. ДОСТ залагат на Хюсеин Хафъзов.

Лидерска битка се очертава и в Кърджали, където бившият шеф на ДПС и настоящ на ДОСТ - Лютви Местан, ще трябва да премери сили с наследника си в движението Мустафа Карадайъ.

В Кържали Лютви Местан ще трябва да пребори наследника си в ДПС Мустафа Карадайъ.

Тук традиционно ГЕРБ издига Цвета Караянчева, а БСП залага на журналиста Александър Симов.