Здравеопазването остава сферата, която буди най-голямо масово неудовлетворение и остава силно нереформирана. Основните партии говорят за демонополизация на НЗОК, без да се уточнява в какъв период от време, за премахване на клинични пътеки и въвеждане на диагностично-свързани групи, за електронно здравеопазване. Всичко това е до болка познато като идеи през годините.

От Реформаторския блок говорят за втори стълб на здравно застраховане, като НЗОК да има възможност на конкурентен принцип да развива здравно - застрахователна дейност. Споменава се и за увеличаване на заплащането на работещите в "Спешна помощ" - двойно, а БСП има идея как да задържи младите специалисти, които масово предпочитат да търсят реализация в Западна Европа. От соцпартията ще задължават лекарите, стоматолозите и медсестрите, които учат държавна поръчка, да подписват задължение да работят в България след завършването си поне 50% от времето, през което са учили - т.е. между 2 и 4 години. Партиите обещават повече пари за "Фонда за лечение на деца". Най-авангардни са от "Обединените патриоти", които настояват "държавата да стимулира" хомеопатията и билколечението.

ГЕРБ

Въвеждане на диагностично-свързани групи, демонополизация на НЗОК, електронно здравеопазване

В доста подробна и обстоятелствена програма за здравеопазването, изпълнена с дежурните клиширани фрази за "подобряването на здравето на нацията като стратегическа цел", партия ГЕРБ декларира намеренията си да въведе диагностично-свързаните групи - това започна един от здравните министри Стефан Константинов в първия кабинет "Борисов", но поради преждевременната си оставка не стигна доникъде.

От партията обявяват и че ще се върви към демонополизиране на здравната каса, но без повече конкретика. Говори се за прецизиране на основния пакет на здравната помощ в болниците, но не се уточнява по какъв начин и дали ще се продължи опитът на Петър Москов за реформа с разделянето на два пакета (още повече, че тя беше отхвърлена един път в съда). Задължително се споменава и за легендарната електронна здравна карта. Е-услугите ще включват и електронно направление, рецепта, електронно досие. Обещава се и по-високо събираемост на здравните вноски.

Демонополизация на здравната каса, обещават от ГЕРБ.

- Разширяването на обхвата на профилактичните прегледи, попълване на ваксиналните програми с нови компоненти, въвеждане на препоръчителни ваксинации за рискови контингенти.
- Въвеждане на нов модел за социално-здравни грижи, който да позволи на пациентите да контролират заболяванията си чрез достъп до здравни услуги и подходяща терапия в системата на извънболничната помощ.
- Разширяване на мрежата на здравните медиатори в ромските общности
- Административни и законодателни мерки за повишаване събираемостта на здравните вноски.
- Прецизиране на т. нар. основен пакет медицинска помощ
- Ясни стимули за замяна на кешовите плащания с допълнително здравно осигуряване/застраховане
-Започване на поетапна демонополизация на Националната здравноосигурителна каса.
- Подготовка на системата за въвеждане на диагностично-свързаните групи (ДСГ)
- Създаване на интегрирана информационна система, свързваща в реално време информационните системи на Министерството на здравеопазването, НЗОК, НОИ, НАП, доставчиците на медицински и здравни услуги (болници, практики в извънболничната помощ, аптеки).
- Въвеждане на електронна здравна карта за достъп до системата и контрол в реално време на потреблението на даден вид медицинска услуга.
- Въвеждане на електронна рецепта и електронно направление.
- Създаване и въвеждане на електронно медицинско досие на базата на електронната карта и информационната система на НЗОК с текущо поддържане.
- Развитие на публично-частно партньорство в областта на болничната медицинска помощ, вместо разкриване на нови лечебни заведения в райони с достатъчна наситеност.
- Кадрово и ресурсно обезпечаване в Спешната медицинска помощ чрез нормативно уреждане на участието на парамедици в екипите, постигане на максимално равномерно покритие на територията на страната.
- В първичната медицинска помощ финансиране с превес на плащането за дейност 
- Развитие на системата на дежурните кабинети за неотложна помощ.
 - Облекчен, но медицински целесъобразен достъп до специализирана помощ, стимулиране мобилността на специализираните медицински екипи, въвеждане на дневен и домашен стационар, разширяване на еднодневната хирургия, прехвърляне на амбулаторни процедури и на повече високо специализирани медицински дейности в специализираната извънболнична помощ. 
- Реформиране на сектора за болнична медицинска помощ чрез преминаване към селективно сключване на договори с лечебни заведения, предлагащи най-добро качество, равнопоставеност и безопасност на пациентите...както и обвързване на плащанията с резултатите от лечението.
- Профилактика на оралните заболявания чрез целево финансиране от държавата на програми, подобряващи денталното здраве при децата и учениците и ресурсно обезпечение на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години в Република България, както и разширяване на достъпа на възрастни пациенти до зъбно протезиране.
- Създаване на специализирано звено в НЗОК за разработване на механизъм за реално остойностяване на преките и непреки разходи, основаващо се на данни от лечебните заведения, както и на система за остойностяване на елементите на труда на медицинския и немедицински персонал. При тази хипотеза договарянето със съсловните организации следва да бъде само по втората компонента, а цената на другите разходи да се определя на експертно ниво.

БСП

Премахване на т.нар. пръстов отпечатък, два пъти повече пари за "Фонд за лечение на деца", минимални стартови заплати за магистри - не по-малко от три минимални, за бакалаври - не по-малко от две. Завършващите медицина, стоматология и медсестри по държавна поръчка да са задължени да работят в България поне половината от годините, в които са учили

БСП обещава "равнопоставеност, достъпност, качествено и навременно медицинско обслужване. обслужване". Както става ясно, една от първите работи на БСП ще е отмяната на пръстовия отпечатък - но може и да не се наложи, защото и служебното правителство, и съдът действат активно в тази посока.

Служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев вече обяви, че въвеждането на пръстови отпечатъци в доболничната помощ, аптеките се отлага за 2019 г. Ще се премахнат скритите форми на доплащане и ще се увеличат поне два пъти парите във Фонда за лечение на деца. Студентите по медицина, стоматология и медицинските сестри, които са държавна поръчка и държавата плаща за тях трябва да подписват договори, че ще работят в страната поне половината от годините, които са се образовали по медицина.  

 
БСП ще премахва пръстовите отпечатъци в болниците.

- Премахване на системата на пръстови отпечатъци за регистрация на пациенти.
- Напълно безплатно, достъпно и навременно медицинско обслужване на здравноосигурените лица.
- Премахване на скритите форми за допълнително заплащане;
- Увеличаване с не по-малко от два пъти на средствата на "Фонд за лечение на деца" и облекчаване на процедурата за отпускането им.
- Създаване на работещ механизъм за медицинското обслужване на лица, които са в обективна невъзможност да плащат здравноосигурителни вноски.
- Приемане на законови нормативи за подписване на предварителни договори с обучаващите се по медицина по държавна поръчка, които след завършване на образованието и специализацията си да работят в България за период от 50% от времето, платено за обучението им. Същото да важи за обучението на стоматолози, медицинските сестри, акушерки и лаборанти.
- Лекарствена политика, която чрез непрекъснат контрол контрол върху цените ще гарантира на пациентите достъпа до качествени и безопасни лекарствени средства и медицински изделия.
- Запазване на държавните и общинските лечебни заведения за болнична медицинска помощ заведения за болнична медицинска помощ в отдалечените и труднодостъпни райони на страната.
- Модернизиране и оптимизиране на спешната помощ
- Разширяване и разкриване на нови звена в градовете с голяма концентрация на население, които да осигуряват покритие и в слабонаселените райони.
-Промяна на разпределението на бюджета на НЗОК и въвеждане на минимален праг на относителния дял за първичната извънболнична помощ (12%). Пренасочване на средства към: извънболничната помощ, профилактиката, майчиното и детското здравеопазване.
- Разкриване на здравни кабинети в училищата.

- Увеличаване на възнагражденията възнагражденията на специалистите, които работят в Националната здравна система.
За специалисти с образователен ценз магистър стартова заплата не по-малко от три минимални заплати;
За специалисти с образователен ценз бакалавър стартова заплата не по-малко от две минимални заплати.

"Обединени патриоти"

Демонополизация на НЗОК, край на клиничните пътеки, въвеждане на хомеопатия и билколечение, два пъти увеличение на заплатите в "Спешна помощ"

От "Обединените патриоти" искат незабавно премахване на монопола на НЗОК и дават пример с Германия, разбира се. Държавните служители да плащат здравни вноски, да се премахнат клиничните пътеки, два пъти увеличаване на заплатите в "Спешна помощ".

Интересен момент е настояването държавата да стимулира - без да се уточнява как - лечението чрез хомеопатия и билки - като по-евтини средства. (това предложение идва на фона на зачестяващите съобщения за резултатите от авторитетни международни изследвания, че хомеопатията има плацебо ефект, освен това подобно лечение в никакъв случай не е по-евтино.)

Държавата да стимулира хомеопатията, предвижда програмата на патриотите.

- Здравеопазването на България е превърнато в антинароден бизнес. Незабавно трябва да се премахне монопола на Здравната каса - причина за мудното, скъпо и неефективно здравеопазване. В Германия има над 140 конкуриращи се здравни каси.
- Да се изравнят здравните вноски на държавните служители с тези на работещите в частния сектор.
- Да се премахне централизацията и монополът на т.нар. клинични пътеки.
- Признаване на труда на работещите в Спешна помощ за първа категория и поне двукратно да се повишат мизерните им заплати.
- Приемане на спешни мерки за разбиване на картела във фармацевтиката и се постигне понижаване цената на лекарствата. Да се стимулира производството и предлагането на генерични (евтини) лекарства, за сметка на новите все по-скъпи медикаменти.
- Държавата да стимулира нетрадиционните и евтини, но доказали ефективността си методи за лечение, като хомеопатия, билколечение и др.
- Да се осигурят привлекателни финансови условия за специализация на младите медицински кадри.
- Държавата да насочи своите усилия към промяна на модела на здравеопазването в посока профилактика и информираност на гражданите.
- Връщане на медицинската помощ в малките градове, фелдшери в селата, пътуващи аптеки и дрогерии.
- Разработване на държавна стратегия с масовите заболявания - сърдечно съдови, гръбначни изкривявания, психически разстройства, наркомания и др.
- Безусловна безплатна и ефективна здравна грижа за пенсионерите и децата.
- Разследване на злоупотребите с цените на лекарствата, клиничните пътеки и създаване на конкурентост на здравната каса.

Реформаторски блок

Нови автомобили и сгради в "Спешната помощ", 100% по-високи заплати на работещите там, премахване на статута на търговски дружества на държавните болници и изплащане на дълговете им, втори здравнозастрахователен стълб

От "Реформаторския блок" обещават "достъпно и качествено здравеопазване". В програмата си те наблягат много на мерките за подобряване на ситуацията в "Спешната помощ" - в първите си дни като министър Петър Москов имаше големи амбиции в това направление, които не се разгърнаха. Тук се предвижда изграждане на нови или ремонтирани на всичките 198 филиали на центрове за спешна помощ, 400 нови оборудвани автомобила и 100% по-високи заплати. И тук се говори за електорнното управление в здравеопазването - любима мантра от години насам, която влючва е-идентификация , е-рецепта, е-направление, е.здравен запис, тук има и добавяне на още една амбиция - телемедицина.

Изплащане на задълженията на държавните болници и премахването на статута им на търговски дружества. Втори здравнозастрахователен стълб за услугите извън основния пакет като се създадат условия НЗОК да развива допълнителна здравнозастрахователна дейност на конкурентен принцип. Включени са и предложения за промени в ТЕЛК - разделянето на медицинската експертиза от оценката на работоспособността и социалните нужди на хората с увреждания.

100% увеличение на заплатите в спешната помощ, обещават от РБ.
- Електронна идентификация; електронна рецепта, електронно направление и електронен здравен запис; Национален здравно-информационен портал. Въвеждане на електронен обмен на данни и развитие на телемедицината.
- Реализиране на проекта за модернизация на системата за спешна медицинска помощ по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. в планираните срокове: Изграждане на нови или реконструиране на всички 198 филиала на центровете за спешна медицинска помощ; изграждане на модерни спешни отделения в 34 лечебни заведения за болнична помощ; закупуване на над 400 нови оборудвани санитарни автомобила.
- 100% увеличение на работните заплати в "Спешната помощ" до края на периода.
- По-строги санкции при посегателства върху спешните екип.
- Включване в спешните екипи на нови специалисти - лекарски асистенти и парамедици.
-Разширяване на профилактичните дейности и скрининговите програми за ранно откриване на заболявания, в т. ч. диабет, сърдечно-съдови заболявания, онкологични заболявания, психични заболявания и др.
- Развитие на здравни и здравносоциални услуги в общността, с акцент върху услугите за бременни и деца.
- Разширяване на пакета дентална помощ, заплащан от НЗОК.
- Ежегодно увеличение на финансирането на извънболничната помощ с 1% от общия размер на здравноосигурителните плащания за НЗОК. (В програмата на БСП- делът за извънболнична помощ трябва да е 12%-б.р.)
- Изплащане на задълженията и премахване на търговския статут на лечебните заведения за болнична помощ с над 50% държавно участие.
- Законово регламентиране на принципа средствата от здравноосигурителни вноски на гражданите да бъдат изразходвани само за покриване на преките разходи за лечението и за възнаграждения на работещите, а стопанските и инвестиционните разходи да се поемат от собственика.
- Завършване на процеса на остойностяване на медицинските дейности и усъвършенстване на механизмите за финансиране на болничната помощ.
- Въвеждане на нормативни механизми, гарантиращи минимални нива на заплащане на труда на медицинските специалисти, обвързани не с обема на отчетената дейност, а с квалификацията и нивото на компетентност на структурата, в която работят.
- Надграждане на здравноосигурителния модел с развитие на втори доброволен здравнозастрахователен стълб за дейностите, извън основния пакет здравни дейности, заплащан от НЗОК, чрез задължителното здравно осигуряване. Създаване на възможност НЗОК да развива допълнителна здравнозастрахователна дейност на конкурентен принцип.
- Реализиране на централизирани обществени поръчки за лекарствени продукти.
Усъвършенстване на механизмите за регистрация и ценообразуване на медицинските изделия и въвеждане на централизирани обществени поръчки.
Реализиране на мерките, заложени в проекта на Закона за изменение и допълнение  на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, внесен в Министерски съвет през 2016 г., свързани с прогенерична политика и рационална лекарствена употреба; въвеждане на Национална аптечна карта; регламентиране на паралелния износ на лекарствените продукти.
- Подобряване на качеството на медицинската експертиза чрез въвеждане на утвърдена обективна система от критерии за оценка на вида и степента на уврежданията по класификацията на Световната здравна организация.
- Промени в структурата на органите на медицинската експертиза за вид и степен на увреждане, в т. ч. премахване на ограниченията за лекарите, работещи в тях.
- Разделяне на медицинската експертиза от оценката на работоспособността и социалните нужди на хората с увреждания.
- Програмно финансиране на дейности за промоция на здраве, в т. ч. за здравословно хранене, двигателна активност и стил на живот, ограничаващ рисковите фактори за здравето, свързани с тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, наркотични вещества.
- Продължаване на политиката за увеличаване на средствата на фонд "Инвитро" и "Фонда за лечение на деца" и подобряване на управлението им.

"Нова република"

Електронно здравеопазване, премахване на клиничните пътеки, крайна цел- демонополизацията на НЗОК

От "Нова република" предлагат три вида мерки - краткосрочни, които са в рамките на мандата, средносрочни и дългосрочни. Крайната цел е демонополизация на здравната каса. По-близките въвеждане на медицинско досие, електронно направление и електронна рецепта, а средносрочните - премахването на клиничните пътеки.

Електронно здравеопазване, обещават от "Нова република".

- Въвеждане на електронното здравеопазване с трите му основни компонента – медицинско досие, електронно направление и електронна рецепта. Модернизация на спешната помощ чрез обновяване на материалната база и повишаване на възнагражденията. Включване в дейността на екипи от парамедици. Регламентиране на случаите на използване на спешна помощ и въвеждане на контролни механизми, предотвратяващи злоупотребите.
- Действия със среден хоризонт:
- Реформа във финансирането на болничната система: прекратяване на използването на клинични пътеки като метод за плащане на болниците, и въвеждане на диагностично-свързаните групи. Подготовка за демонополизация на здравната каса и създаване на фонд, който гарантира изравняване на риска, с цел недопускане на селектиране на пациенти според здравното им състояние.
- Действия с далечен хоризонт:
Демонополизация на здравната каса. Пазар на осигурителните услуги (гражданите избират между конкуриращи се фондове). Пазар на доставчиците на здравни услуги (здравноосигурителните фондове избират с кого да сключват договор).  Контрол и регулация от страна на държавата.

ДОСТ

Нулева данъчна ставка върху лекарствата, парво на достъпно и качествено образование

Частта за здравеопазване на ДОСТ е твърде лаконична. Обединение ДОСТ ще отстоява правото на всеки български гражданин да получава достъпно и качествено здравеопазване. Ние сме за:

Децата с тежки заболявания ще имат безплатно лечение, обещава ДОСТ.
- Безусловно осигуряване на безплатно лечение в страната и чужбина на всички деца с тежки и труднолечими заболявания;
- Въвеждане на
нулева данъчна ставка на лекарствата.

 

-----

* Акцентите са от програмите на политическите сили, които са представили своите идеи в писмен и оформен вид към момента.