Георги Златев - директор на Дирекция "Поддържане и пътна инфраструктура" към пътната агенция, засега е единственият обвиняем за трагедията в тунел "Ечемишка", при която загина жена. От брифинг на прокуратурата стана ясно, че засега няма други привлечени под отговорност от АПИ или друга институция, но ако има нови данни, ще разширят кръга.

Оказва се, че само за последните 2 години Златев е получил цели три доклада - два през 2015-а и един през 2016-а, че стоманената конструкция, която държи осветлението, е корозирала. От Автомагистрали "Хемус" ЕАД - подател на сигналите, са уточнявали, че съоръженията се нуждаят от обработка с антикорозионно покритие и после - от пребоядисване. Дори това обаче не се е случило.

Датата на последния сигнал, с който се обръща внимание на Златев, е от 13 юли миналата година.

От прокуратурата отказаха повече подробности защо Златев не си е мръднал пръста с уговорката, че той и в момента дава обяснения. От думите на говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова и окръжната прокурорка на София Наталия Николова обаче стана ясно, че имат данни, че и полицията, която патрулира в района, е изпращала т. нар. сигнални писма, когато се установят такива нередности.

"В неговата длъжностна характеристика пише, че той (Златев - б.р.) е бил длъжен да предвиди ремонтни работи и да представи заявки за тях", каза Румяна Арнаудова.

Прокурорите не казаха и кой до последно е подписвал документацията, че тунелът е годен.

Златев ще бъде подведен за убийство по непредпазливост заради немърливо изпълнение  на служебните задължения, каза още Николова. Според Румна Арнаудова го заплашват от 1 до 6 години затвор.

Прокурорите допълниха, че още тече пък друга проверка - след предаване на "Господари на ефира", че експресният ремонт на тунела след инцидента на 5 февруари е глътнал 390 000 лв., а би трябвало да не е струвал повече от 144 000 лв.

Според Румяна Арнаудова при посещенията си в АПИ разследващите не са намерили документи за извършено подобно плащане, както и за количествени сметки. "Там нямаше документи към датата на отиването ни", каза тя.

От прокуратурата още чакали от Агенцията да представят документи какво са платили за ремонта.