"Ние единствени…" - с тази реплика започват вече половината изказвания на политическите лидери, които ще се борят за гласа ни на извънредния вот на 26 март.

Това е любима мантра и вляво, и вдясно. И от "новите", и от "старите". А по-модерно и мистично е логичното й продължение - да си извън системата, неповторим, невиждан направо. Голяма чест.

Само ГЕРБ строили, само ГЕРБ удържали срещу олигарсите, само ГЕРБ са балансьор, само ГЕРБ сваля ГЕРБ… и те са самотни в това. Партньорите ги изнудват, а опозицията само крещи. Най-шумният рефрен пък е - "само ГЕРБ може да спре БСП". И това е може би единственият верен. Но не е чак такъв повод за гордост.

БСП имат удобната позиция да играят "извънсистемни", като скорошна опозиция. И сякаш се надяват да забравим, че бяха опозиция 2 години и половина - а преди това построиха кабинет, обсаждан в почти целия си кратък мандат от протести. Наистина се надяват, доказва го твърдението на Корнелия Нинова, че "само БСП" ще унищожи модела "КОЙ" - модел, създаден от правителство и на БСП…  А че са само те са социални, само те са срещу "паралелната държава", почти звучи вероятно в сравнение с голямата "извънсистемна" претенция.

Трите български аромата на национализъм - "Атака", ВМРО и НФСБ - изиграха добре картите си в миналия парламент, като подкрепяха Бойко Борисов, въпреки че най-безумните им политики не направиха и крачка към реалността. И това ще им се отплати, твърдят социолозите. Преди само "Патриотите" бяха патриотични и милееха за България, в последните си изказвания обаче лидерите признаха, че и други може да са патриоти - все пак трябва да се отворят вратите за бъдещ диалог. Но за други неща си остават "единствените" - само те знаят истинската опасност от мигрантите, които ще ни залеят и ще превърнат страната ни в лагер.

Веселин Марешки изглежда като най-добрият кандидат за топ-"антисистемен" играч. Новото лице в политиката, готов е да помогне на народа с 20 стотинки на литър бензин. Но Марешки обещава борба с картели, с мафии, със съдебна система - въпреки че е клиент на последната и само изборите блокират интереса й към него. И откровено планира да се коалира с който и да е, стига да е "принципен".

Само Реформаторите пък бяха "смелите" десни, които рискуваха репутацията си, за да свършат нещо. Едва ли не въпреки ГЕРБ и ПФ, техните съюзници. Другите, според тях, се отказаха от отговорността и минаха само на оплаквания. И само РБ са започнали реформи. Това, че и трите им основни "реформи" - в образованието, здравеопазването и войската - сега са под огъня я на прокуратурата, я на служебния кабинет, а някои са направо спрени, явно е само признак за техния успех.

Радан Кънев от "Нова република" ни предупреди, че сега ще ни манипулират - че те са недружелюбните, скандалджиите, намръщените, изолираните в ъгъла. И това отново трябва да ни убеди, че само те - само! - са нашата надежда. И не ги е страх да са "черната овца"… Кънев влезе в тази роля още когато ДСБ напусна мнозинството, явно продължава да бъде актуална и в кампанията. Но нима е чак такава манипулация това, което им приписват? Ако успеят да минат бариерата за парламента, "новорепубликанците" или (малко вероятно) ще се харесат с Бойко Борисов, или ще си останат аутсайдери. 

Същата съдба очаква и "Да, България" и при най-блестящото представяне. Те пък са "извънсистемни", защото били нови, млади и прочие, различни са, само на тяхната регистрация пречат, само от тях се страхуват. Въпреки факта, че Христо Иванов беше министър… (от ГЕРБ), а част от хората му са основателите на някогашната "Протестна мрежа", която... нямаше да става партия.

А покрай роенето вдясно има и друга тенденция - трите парчета от някогашния Реформаторски блок, с уж нови сили, всъщност ни предлагат няколко идентични решения, особено в съдебната реформа - като всеки е уж по-способният да я приложи.

ДПС са си честни "единствени" - тяхната кампания в голяма степен не е за пред мнозинството български граждани. Единствена.

Нови лица всъщност няма - всички сме ви виждали. Говорете по същество и оставете евтините заяждания, след като всички знаем - или не сте единствените, "извънсистемните", или ще имаме избори докрай. А това не е изгодно - нито за вас, нито за нас.