„Това е поредното дело, по което бях оправдан. Досега имам три дела, по които съм осъдил държавата.”

Това каза тази сутрин пред Нова тв бившият кмет на Сливен Йордан Лечков, който осъди прокуратурата за 57 000 лева за нанесени морални щети. Той припомни, че срещу него са се водили 28 досъдебни производства, като шест от тях влизат като дела в съда.

„Оправдаха ме за абсолютно всичко - каза той. Сега бившият футболист съди държавата за всяка оправдателна присъда. - Моралното удовлетворение е голямо. Този, който ти е опетнил името, трябва да носи отговорност”, каза още той.

Според него обвиненията са заради борба за европейски пари.

"Децата ми пораснаха с думите срещу мен "крадец" и "лъжец". Към днешна дата нямаме намерение да напускаме държавата. В момента съм общински съветник и с каквото мога, ще бъда полезен. Чувствах се много полезен, като бях кмет. Променихме облика на града", каза Лечков

Само преди дни Клуб Z писа за данни, изискани от "Дневник" по ЗДОИ - че българската прокуратура е платила 7 119 063 лева обезщетения само през 2016 г. на пострадали от действията ѝ. Държавното обвинение дори дължи още около 39 000 лв.

Това идва на фона на информациите, че благодарение на действащия компенсаторен механизъм делата срещу България в Страсбург са намалели драстично.