Европейската комисия ще публикува в сряда Бяла книга, в която излага различни възможности за развитието на Европейския съюз, след като Великобритания го напусне. Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер и първият му заместник Франс Тимерманс вече се изказаха за Европа на различни "скорости" предвид различното положение, в което се намират държавите в нея и различните им амбиции за интеграция. Днес говорителят на Комисията Маргаритис Схинас заяви, че крайната цел е ЕС да запази целостта си.

"Тук говорим за възможни положителни, реалистични опции, които взаимно не се изключват и всички водят към единството и сътрудничеството на 27-те", каза Схинас на редовния брифинг на Комисията. "Идеята е да започнем един обширен процес на размисъл около тези реалистични политически опции заслужаващи доверие, възоснова на които можем да напредваме за в бъдеще".

За Европа на различни скорости се изказха ред държавни и правителствени ръководители на извънредна среща на върха в Малта на 3 февруари. Бъдещата архитектура на съюза, изправен пред ред кризи и вътрешни противоречия ще бъде на масата на срещи на върха на 8 и 9 март в Брюксел и на 25 март в Рим.

Бялата книга е приносът на Комисията към тази дискусия наред с три незаконодателни доклада по същата тема, които Европейският парламент прие на 16 февруари. 

Очаква се документът да бъде публикуван около 16 часа българско време и в същото време Юнкер да го представи пред Европейския парламент в Брюксел. За подготовката му Колегиумът на комисарите се събира днес на извънредно заседание от 18 часа българско време, което ще продължи и утре сутринта. 

Идният понеделник френският президент Франсоа Оланд е поканил във Версай германската канцлерка Ангела Меркел и премиерите на Италия и Испания Паоло Джентилони и Мариано Рахой за предварителни разговори по бъдещето на ЕС, за което срещата в Рим се очаква да излезе с обща декларация.