Елена Поптодорова - бившият посланик на България в САЩ, е била задържана вчера за кратко на летището във Варшава, съобщи РИА Новости, като цитира полското радио RMF.

Първоначалното твърдение бе, че причина е кражба на козметика в безмитен магазин на аерогара "Окенче". Стойността му според полската медия била 1600 злоти, или около 400 долара.

От външното министерство в София потвърдиха пред Клуб Z информацията. Оттам обаче уточниха, че не става дума за кражба.

Поптодорова разглеждала един от кремовете във въпросния магазин. Точно в този момент по телефона позвънила майка ѝ. Без да си даде сметка, че козметичното средство е все още в ръката ѝ, бившата посланичка излязла пред търговския обект, за да проведе разговора. Тя веднага се отзовала на обаждането, защото майка ѝ в момента имала здравословни проблеми.

От магазина обаче повикали полиция. Елена Поптодорова била задържана за кратко. Тя признала грешакта си, след което платила глоба и била освободена. От външното министерство нямаха информация с колко е била глобена тя.

Информацията на МВнР е от българското посолство във Варшава. Според полската радиостанция Поптодорова отказала контакт с дипломатическата мисия.

Според други източници, цитирани от Нова телевизия, тя представила на полицията дипломатически паспорт, какъвто няма право да притежава.

От българското външно министерство потвърдиха, че Елена Поптодорова не е негов служител от близо година. Тогава тя се завърна, след като изтече посланическият ѝ мандат в САЩ. По-късно стана ясно, че отива във Варшава, където ще работи срещу насилието и нетолерантността към мигрантите.