Министерският съвет предложи смяна на началника на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов, съобщи БГНЕС. На поста на вицеадмирал Евтимов ще бъде предложен командващият сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. След като генерал Константин Попов подаде оставка в края на миналата година, Емил Евтимов пое поста с мандат до една година. Генерал Боцев трябва да бъде назначен от президента Румен Радев.

Въпреки ограничения си мандат служебният военен министър Стефан Янев предприе тотална чистка в министерството и тя стигна дори до началника на отбраната. Това са поредните кадрови рокади, извършвани от кабинета "Герджиков", чиято задача е само да подготви изборите, пише агенцията. Военни специалисти виждат зад рокадата намеса на президента Румен Радев, тъй като ген. Боцев се смята за близък до държавния глава. На практика след издаването на указа следващото правителство ще трябва да работи с новия началник на отбраната и няма да може да го смени.

Освен смяната на началника, според източници от МО, са започнали промени в ключови дирекции и агенции във ведомството. Става въпрос за структури, през които минават основните средства на армията. Бюджетът на войската се увеличава всяка година заради проектите за модернизация. Тази година се очаква да е над 1 млрд. лв. Шефът на търговското дружество "Снабдяване и търговия" Валентин Симеонов е бил сменен, съобщи пресцентърът на МО. Новият директор е Александър Петков. Това е най-апетитният пост в МО, тъй като оттам минава покупко-продажбата на военна техника и въоръжение. Дружеството има и лиценз за търговия със стоки с двойна употреба. Oсвободен е и шефът на агенция "Военни клубове и военнопочивно дело" Петър Манолов. Временно изпълняващ длъжността вече е Мария Москова. Агенцията отговаря за почивните домове на армията, хотелите, военните клубове, детските градини в страната и различни социални програми. През нея също минават поръчки за десетки милиони левове. Рокади има и в Информационния център на МО. На мястото на журналиста Владислав Прелезов е назначен бившият военен репортер Евгени Генов. Центърът отговаря за в. "Българска армия" и Военния телевизионен канал.

Рокади има и в ръководството на холдинга "Терем", който отговаря за военноремонтните заводи на министерството. От пресцентъра на ведомството потвърдиха, че са сменени изпълнителният директор Огнян Чалъков и шефът на борда Христин Петков. Те ще бъдат заместени от Христо Богданов и Станчо Петков. Очакват се кадрови промени и по отделните заводи. Министерството ще има нов устройствен правилник, който предвижда отново създаването на две ключови дирекции - "Отбранителна аквизиция" и "Инфраструктура на отбраната". Само преди половин година те бяха обединени в мегаструктурата "Отбранителна аквизиция". През нея минаваха всички поръчки в отбраната, включително и проектите за модернизация.