"Не следя руските медии, но ми направи впечатление, че 90 руски медии са писали за това! И после вече - закономерно, всички български."

Така бившият външен министър и член на АБВ Ивайло Калфин коментира инцидента с Елена Поптодорова, която бе задържана и глобена на летището във Варшава, защото изнесла от магазин крем, без да го плати.

"На всеки се е случвало това нещо. Не си представяме г-жа Поптодорова да грабне един парфюм и да хукне през летището и полицаи да я гонят - настоя Калфин. - Трябва сами да се отнасяме както трябва към хората, които представляват държавата ни."

Той обаче изрази учудване защо полската полиция е решила, че трябва да пусне новината към медиите. За самите медии е нормално да е интересно.

"Това е първо недопустимо от страна на полицейските власти. Очевидно, че е станала някаква грешка – тя се е извинила, платила е всички възможни глоби... Доколкото я познавам, съм сигурен, че това е била случката. Но това не е тема, с която трябва местните полицаи да се занимават", смята Калфин.

Според него руските медии в потока си от огромен интерес са написали че Поптодорова е "един от водещите дипломати, които ни вкараха в НАТО и ЕС – вижте подтекста":

"Наистина не трябва един човек, който цялата си кариера е дал да представлява - и то добре да представлява България, да среща такова отношение. Да, в България е интересно, но наистина защо в Русия е толкова голям интерес?"

"Аз го приемам като част от пропагандата: колко лоши хора стават натовци и крадат парфюми по летищата!"

Калфин каза още, че Поптодорова е реагирала правилно. „Там пише, че е арестувана на летището, знаете какво е арест – да ти сложат белезници - а такова нещо няма“, допълни бившият вицепремиер.