Кандидатът за президент на френската умерена десница Франсоа Фийон, който със семейството си е обект на предварителна проверка за отклоняване на обществени средства, обвини правосъдието на страната си, че прави опит да го "убие" политически и обеща да продължи кампанията си, въпреки че на 15 март е призован да се яви пред съдии-следователи, за да бъде поставен под съдебно разследване.

"Някои от политическите ми приятели и от тези, които ме подкрепиха на първичните избори  с техните 4 милиона гласа, говорят за политическо убийство", каза Фийон. "Всъщност то е убийство, но ... убиват не само мене, а президентските избори".

"Няма да отстъпя. Няма да се предам. Няма да се оттегля. Ще стигна докрай, защото отвъд моята личност, демокрацията тази, която е изправена пред предизвикателство".

Тази сутрин той неочаквано отмени планирано посещение на селскостопанското изложение в Париж и обяви, че по-късно ще говори пред медиите. Визитата на ежегодната изложба е традиционен ритуал за претендентите за Елисейския дворец.

Досега Фийон, съпругата му Пенелоп и децата им бяха обект на предварителна полицейска проверка по подозрения за злоупотреба с публични средства. Според информация изтекла в медиите Пенелоп Фийон е получила близо 1 милион евро като фиктивна парламентарна сътрудничка на съпруга си по време на негови предишни мандати като министър-председател и депутат и от също фиктивно назначение в литературно списание.

Фийон отрече да е извършил престъпление и обвини разследващите го, че са нарушили следствената тайна и презумпцията за невинност. Той каза, че действията срещу него са политически мотивирани и целта им е да лишат французите от реален избор на вота на 23 април и 7 май т.г..

Фийон беше втори в сондажите след кандидатката на крайната десница Марин Льо Пен. След скандала със съпругата му той стана трети, отстъпвайки второто място на либералния кандидат Еманюел Макрон. Социолозите прогнозират, че Льо Пен ще спечели първия тур, но ще загуби втория, независимо дали на него ще се изправи срещу Фийон или Макрон.

Фийон каза, че ще се яви пред съдиите-следователи, но и, че е безпрецедентно те да го призовават няколко дни, след като са получили досието от предвалителната проверка,  без да се запознаят подробно с него и да направят допълнителни проучвания. Той казва, че така се постъпва само в случаи, когато заподозрените признават установените от проверката факти.

"Но аз не признавам фактите", каза Фийон. "Не съм отклонявал обществени средства. Поверявал съм, както почти една трета от парламентаристите, работа на мои близки, защото знаех, че мога да им се доверя и да разчитам на компетентността им.  Те наистина ми помагаха и аз ще го докажа. Тази призовка се вписва в линията на една анкета, водена от самото начало изключително преднамерено".

"Предвалителната проверка беше назначена за няколко часа", добави той. "Протоколите, в противоречие със закона, бяха веднага съобщавани на пресата, без в нито един момент министърът на правосъдието да се стресне. Върховенството на закона беше системно погазвано. В пресата отекваха само убежденията на дознателите. Фактическите аргументи, които представих, не бяха нито чути, нито предадени. Правните аргументи , споделени от големи професори по право и от генерален секретар на конституционния съвет, бяха отхвърлени с един замах.  Презумпцията за невинност изчезна напълно".

По думите му съдиите преднамерено го призовават два дни преди началото на задължителните представяния на кандидат-президентите в Конституционния съвет. Без тях те не могат да се явят на изборите. Фийон каза, че целта на кампанията срещу него е да лиши "Републиканците" от кандидат.