Англия записа втора поредна загуба на мондиала с 1:2 и е напът се присъедини към Испания като втория световен шампион, който си тръгва от финалите още преди втората фаза.

Звездата на "Ливърпул" Луис Суарес вкара два гола на представителите на страната, в която си изкарва хляба. Първо за 1:0 в 39-ата минута, после и шест минути преди края, след като Уейн Руни изравни в 75-ата и върна своите в играта.

Англия падна със същия резултат от Италия на старта, а Уругвай с 1:3 от Коста Рика. "Урусите" запазват шансове за класиране. По-големи от тези на британците, които трябва да разчитат на победа над Коста Рика и два успеха на "адзурите" - все с големи резултати. 

Тимът на Рой Ходжсън обра симпатии от мнозина за мача си с Италия, но срещу Уругвай демонстрира същите слабости: груби грешки в защита и в средата на терена, лошо покритие, неособено стройни действия, липса на острота в нападение... От другата страна "небесносините" имаха Луис Суарес, който успя да направи разликата, завърнал се на терена след контузия. Латиноамериканците действаха по-организирано, дебнеха за своите възможности, получиха ги и Суарес оползотвори усилията на отбора.

Остана впечатлението, че Уругвай "скочи според тоягата", докато Англия в определени моменти пак показа добри неща в атака, но само толкова.

"Мечтаех за този момент и сега ще му се насладя заради всичко, което изтърпях - критиките и обидите в Англия, обяви Суарес. - Преди мача много хора във Великобритания ми се подиграваха и изтъкваха мои прояви от последните две години. Искам да ги видя сега. Изиграх един от най-силните мачове в кариерата си."

Суарес се възползва от грешка на съотборника си в "Ливърпул" Стивън Джерард за 2:1.

"След мача му казах да забрави и за продължи, добави нападателят. Той е най-добрият футболист, с когото някога съм играл. Джерард имаше малшанс в тази ситуация."

В същото време треньорът на англичаните Рой Ходжсън каза, че не мисли да подава оставка. 

"Шансовете ни вече са невероятно малки, призна той. Мислех, че като цяло контролирахме добре Суарес. Той се справи много, много добре да се измъкне на задната греда за първия гол, но мисля, че в големи периоди от мача го държахме изолиран. Вторият гол падна след нещастно отклонена топка от главата на Стивън Джерард. Мисля, че и в двата мача показахме добър футбол, но резултатите решават всичко, а те са срещу нас. Ние сме повече от разочаровани, ние сме съкрушени. Вярвахме, че можем да изравним и се старахме много, за да направим 1:1. Сторихме го, но видяхте какво стана след това."