Здравният министър Илко Семерджиев се очертава като "отличника" по чистки на кабинета.

Днес с поста си се раздели проф. Златица Петрова, директор на Изпълнителната агенция "Медицински одит". Това е органът, който трябва да контролира и санкционира болниците за нередности при лечението на пациентите. Според съобщението от Министерството на здравеопазването нейното място заема д-р Михаил Христов. Той вече беше назначен за председател на Надзорния съвет на НЗОК. Христов като шеф на надзора на НЗОК взима решения за разплащането на касата с болниците, но и отговаря за контрола на медицинската им дейност.

Д-р Михаил Христов е завършил медицина със специалност „Ортопедия и травматология“, както и магистратура по стопанско управление със специализация „Здравен мениджмънт“. В периода 1999-2000 г. той е началник отдел в НЗОК, а след това до 2007 година ръководи Регионалния център по здравеопазване – София. Новият директор на ИАМО има солиден опит и в сферата на доброволното здравно осигуряване , както и в администрациите на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и Изпълнителната агенция по трансплантации, е официалната визитка на новия шеф на агенцията. Христов е от хората, с които Семерджиев е работил при първия си мандат като министър на здравеопазването. Д-р Петрова остава на работа в нея, става ясно още от съобщението.

Това е поредната кадрова смяна, която извършва Семерджиев. Той вече върна на директорския пост уволнения по време на Петър Москов д-р Дечо Дечев в болница "Св. Иван Рилски". Миналата седмица стана ясно, че сменя директора на "Пирогов" проф. Стоян Миланов, назначен при управлението на Деслислава Атанасова, и на негово място идва проф. Асен Балтов. Рокадите предизвикаха вътрешни напрежения в болницата като началникът на детската ортопедия и хирургия в "Пирогов" д-р Атанас Кацаров обяви, че напуска като по думите му ще бъде последван от още лекари. Самият Семерджиев обясни, че няма да се намесва в ситуацията в болницата.

Здравният министър поиска и получи в петък и оставката на директора на "Фонда за лечение на деца" проф. Владимир Пилософ след като медийно стана известен случая със забавено лечение на 9-годишно момче.

За смяна е готвен и директорът на друга болница - “Света Анна“ в София Славчо Близнаков.