Бившият финансов министър Муравей Радев се обяви против премахването на валутния борд в България. Подобна идея разви преди дни бившият премиер Иван Костов, в чието правителство Радев бе министър.

Пред бТВ Радев заяви, че дискусията "за" и "против" борда днес е противопоказна и неуместна. Той изтъкна, че в момента България е в период на политическа нестабилност и несигурност, като е възможно тя да се превърне в сериозна политическа криза.

Според Радев бордът в България не спира икономическия растеж. Той обясни, че това би било вярно, само ако парите в обращение са малко, което зависи от големината валутния резерв.

"В България е точно обратното. България пращи от пари, банковата система е раздута, тя пращи. 44 млрд. спестявания на българите стоят в банковата система с нулеви лихви", каза Радев.

Той обясни, че паричната маса у нас в момента е около 13 млрд. лв., като при необходимост БНБ има право да напечата още 7 млрд. лв.

Радев изказа съмнения относно твърденията, че ако влезем в Еврозоната там има достатъчно защитни механизми, които да гарантират финансова стабилност. Той изтъкна, че Гърция и цялата южна дъга на Еаропа не са били предпазени от финансови проблеми.

"Това е една усмирителна риза за безотговорни политици. Не бива да я махаме, когато в България политическата обстановка води към криза. Бордът има психологически момент, психологическа котва на стабилност, която българинът припознава и й вярва", каза още Радев.

И допълни, че ако се премахне борда ще има обезценка на лева, което ще помогне на износа ни, но ще оскъпи значително вноса. Бившият финансист №1 обясни, че ще се намали покупателната способност и ще се стопят спестяванията както и кредитите, които са взети в левове.