Министър-председателят Огнян Герджиков подписа заповед за назначаването на Алексей Трифонов за заместник-министър на правосъдието. 

Трифонов е съдия в Наказателното отделение на Софийския апелативен съд, допълват от Министерския съвет. Бил е съдия и в Софийски градски и в Софийски районен съд.

С назначението се попълва екипът на министър Мария Павлова.

Министър-председателят Огнян Герджиков е подписал заповедта за назначаването на Трифонов за заместник-министър на правосъдието, научаваме още. 

Около Алексей Трифонов има интересни четива в интернет и не само.

С него имаше проблеми основно заради това, че е бивш член на ЦИК от квотата на ДПС. При него се падаха "знакови" дела, например срещу бившия шеф на Държавния резерв Станислав Копаров и Мирчо Циганина (жената на Копаров по онова време също е депутат от движението на Доган, б.р.).

През 2010 г. по искане на прокуратурата Трифонов си направи отвод от въпросното дело за източване на държавния резерв и заяви, че не му е въздействано никога, но вече "иска да избегне всяка сянка на съмнение" и че прокурорът го е "поставил в патова ситуация".

При Трифонов като докладчик се падна и мярката за неотклонение в първите "горещи" дни на арестите покрай КТБ. Тогава той прие, че няколко касиерки и счетоводителки са заплаха за националната сигурност и с този мотив ги остави зад решетките. Както пледираше прокурорът Иван Гешев, който пък междувременно се издигна до шеф на спецпрокуратурата...

Любопитен факт е например как още в СГС постановява едва 3-годишна условна присъда за прокурор от ВКП - Ангел Дончев и засекретява мотивите. Става въпрос за изнудване на колега от страна на върховния прокурор, на когото буквално му се... разминава леко, а в делото изплуват масонски и други тайни зависимости.

Той оправда на втора инстанция и Цветан Цветанов, след като ГЕРБ се върна на власт, по едно от делата срещу него - за длъжностно присвояване на 50 000 лв. обезщетения за трето лице.