В последните седмици футболният “Левски” направи много глупости. Толкова много, че човек трябваше да си води записки отстрани. То не беше прехвърляне на акции като на пинг-понг (както се изрази Наско Сираков), оттегляне на главния акционер, който обявява, че клубът напрактика е фалирал, треньорска смяна продиктувана от… писания в медиите, наставник, който се канил да изкара мача в събота и после да напусне…

Покрай цялата комедия от грешки обаче на “Герена” май не разбраха как сами припознаха и легитимираха ЦСКА-София като ЦСКА, техният десетилетен и изконен съперник.

Инак в “Левски” полагат големи усилия да неглижират “червените” още откакто се случи сложната трансформация с “Чавдар” (Етрополе) и “Литекс” през миналата година.

На официалния сайт на “сините” не се споменава съботния съперник в новини и съобщения. Името се изписва цска-софия - с малки букви и без емблема. Това личи и на билетите за мача, тъй като “Левски” е домакин.

През есента феновете спретнаха масово “погребение” на ЦСКА преди мача с ЦСКА-София. Малко грозно, но пък оригинално. Запалянковците по света правят такива неща и те остават във футболния фолклор.

Да, обаче клубът даде много от себе си да направи така, щото ЦСКА-София да бъде ЦСКА и съботното дерби да е Вечно дерби. По делата ще познаете какво всъщност си мислят на “Герена”.

Почна се от намерението на Елин Топузаков да води “Левски” в събота и тогава да си тръгне.

“Написах на дъската послание към футболистите „Win the game“. Това е най-важният мач и искам да го спечелим. Няма значение дали щях да остана треньор след мача или не”, заяви Топузаков пред “Дарик” радио.

Е, уж напусналият собственик Спас Русев решава да не чака Топузаков, обажда се на Даниел Боримиров и часове по-късно “Левски” има нов треньор - Николай Митов. Съвсем случайно това е последният треньор, побеждавал ЦСКА за първенство - през пролетта на 2013-а.

Отделен въпрос е как така си наставник на лидера във Втора лига “Септември”, където всичко е спокойно и обезпечено и посред сезона поемаш друг клуб. Оставяме това на особеностите на българската футболна джунгла.

Под ръководството на Митов “сините” отиват на лагер преди съботния сблъсък още от четвъртък, а не от петък, както е прието за “един обикновен мач, просто поредният”.

Да, няма съмнение, че съботният съперник е като всеки друг. Продължавайте да ни убеждавате в нещо, в което сами не вярвате.

Колкото до самия мач, не чакайте много. Няма да загубите, ако не гледате по някаква причина. Стадионът няма да е пълен и причината за това не са празниците. Вече над 15 години “Васил Левски” остава полупразен за това дерби. Последните двубои и на двата тима показаха, че те са на много ниско игрово равнище.

И как да е високо. В единия лагер говорят за избягване на фалит, подмятат акции и сменят треньори за “добър вечер” и “добро утро”, а в другия се навиват как като си купят една емблема в края на март ще си купят и идентичност.