Учени откриха повече за произхода на живота на планетата ни в слоеве канадски кварц, съобщи Engadget.

Става дума за фосилизирани бактерии, които са живеели върху желязо. Най-малкото предположение за възрастта им е 3,77 милиарда години - малко по-стари от друг фосил, открит миналата година в Гренландия.

"Нашето откритие подкрепя тезата, че животът се е зародил от горещите "отдушници" по морското дъно малко след формирането на планетата", обяснява Матю Дод от Лондонския университет. "Тази бърза поява на живота на Земята съвпада с други доказателства за наскоро открити седиментни могили на 3,7 милиарда години, оформени от микроорганизми."

За да се потвърди, че следите в кварца са от биологичен произход, учените са прекарали много време, оглеждайки оформените тръби и нишки.

"Хематитните структури имат същите характеристики като на оксидиращите желязо бактерии, които откриваме близо до хидротермалните "отудшници" днес и се откриват до графит и минерали като апатит и карбонат, които са открити в биологичен материал като кости и зъби, и са често свързани с фосили", обяснява публикацията.

Изследователите смятат, че това откритие може да ни насочи и в търсенето на извънземен живот и че ако темповете на развитие са близки, "очакваме доказателства за живот на МАРС отпреди 4 милиона години".

"Ако ли не, Земята може да е била специално изключение", пише в статията.