Прототип на батерия за смартфони се зарежда за 7 секунди благодарение на графена в нея.

Той беше представен на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2017) от изследователи от Кеймбриджския университет, Графеновата лаборатория в Италианския технологичен институт и консултантската компания "Талес".

Два варианта на графена са ползвани за целта. При стандартна батерия - 2220 милиамперчаса, 3,8 волта и 8,4 ватчаса - графеновият оксид позволява пълно зареждане за 20 секунди, а чистият графен - за едва седем. За сравнение, в момента най-високотехнологичните масови батерии се нуждаят от поне 3 часа.

Причината суперкондензаторите от този материал да поемат заряд толкова бързо е огромната им енергийна плътност - 30 KW/kg при оксида и до 100 KW/kg при чистия графен.

Прототипът засега е в стандартния тип батерии за часовници и друга дребна електроника - кръгла и плоска, с размерите на дребна стотинка. Екипът изследователи търси индустриален партньор, който би могъл да произвежда новото откритие.

За бъдещето на прототипа помага и факта, че други изследователи постоянно откриват по-евтини и лесни методи за производството на графен. Алотропната форма на въглерода бе невероятно скъпа само преди няколко години, но специалисти предвиждат, че цената ще продължи да пада.