19 момичета, представляващи женския национален отбор по футбол на Тибет, изглежда няма да сбъднат мечтата си да играят футбол в САЩ. На 15 състезателки са отказани визи от американското консулство в Делхи, Индия.

Тимът е получил покана за турнира "Далас къп", 9-16 април. Надпреварата е вече традиционна и си спечели слава дори извън спорта заради участието на отбори, символизиращи разрушаването на предрасъдъци и дълголетни конфликти. Като например тим от Ирландия с католички и протестантки, смесен с бели и чернокожи от Южна Африка, с израелки и палестинки, селекция от Ирак и т.н.

Надпреварата се открива със специална церемония, а след това се посещават училища и т.н. Подобна програма вече е била организирана и за селекцията на Тибет, само че поне на този етап не се вижда как момичетата - на възраст между 18 и 20 г., ще заминат за щата Тексас.

На 15 девойки са отказани визи с аргумента, че тибетките нямат "достатъчно добра причина да посетят САЩ". Няма повече обяснения. Американските консулските служби често се позовават на правило, според което не са длъжни да отговарят защо отказват достъп.

Четири момичета пък са от Непал и са се явили на интервюта в Катманду. Те още не са получили отговор.

Любопитно е, че треньорка на националния отбор на Тибет е американка - Кейси Чилдърс. Тя се е срещала с официални лица във Вашингтон, но явно и това не е помогнало.

Пред в. "Гардиън" Чилдърс разкрива, че с момичетата вече са имали голямо и скъпо пътешествие до Делхи на стойност 3520 долара - половината от годишния бюджет на отбора. Преди това са попълнили огромна и подробна документация. Организаторите от Далас са помогнали с каквото могат. Включително с това, че поемат всички разходи на тима от Тибет - пътуване, престой в САЩ и т.н.

Състезателките са получили разрешения да отсъстват от работа или от училище. И накрая са останали с празни ръце. Преди две години селекцията е участвала на турнир в Германия и визитата там е минала без проблеми. Тимът се е прибрал в същия брой състезателки с колкото е заминал. Те не са създавали проблеми по време на престоя си. 

Капитанката на отбора Янгдан Лямо казва, че мечтата е още жива. В отбора се надяват на чудо в последния момент и участие на турнира. Според независими наблюдатели обаче това едва ли ще стане. Не и по времето на Доналд Тръмп като президент.