"До мен вече стигат сигнали, че на места са тръгнали емисарите с торбите за изборите. Съответните служби са информирани и инструктирани. Превантивната дейност вече е налице. Важното е да се създаде обстановка на нетърпимост към такива изключително зловредни и срамещи България практики."

Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков в интервю за БНР по повод сигналите за купуване на гласове преди предсрочните парламентарни избори на 26 март. Сигналите към момента идвали от Северозападна България.

Герджиков обясни, че всяка седмица събира МВР и ръководствата на всички служби за отчет какво се случва по места, тъй като честността и прозрачността на изборите е най-важната задача на служебния кабинет.

По думите на премиера, който е и юрист, липсата на машинно гласуване за изборите, въпреки че законът постановява такова, няма да опорочи вота:

"Дали се гласува чрез машини или така както досега сме гласували - това не може да бъде решаващо. Ако някой реши да оспори изборите заради това, че няма машини, то има орган, който се произнася - това е Конституционният съд. Вътрешното ми убеждение е, че те ще се произнесат, че няма да има опорочаване на изборите.", заяви Герджиков.

Служебният премиер коментира и темата за рокади във властта - областни управители, полицейски началници и т.н.:

"Да, има смени, никой не е абониран за властта. Тези нови назначения, в сведенията, които имам, те се справят чудесно с работата си. Всеки министър има вече поглед върху своята област и когато се предлага съответната смяна, аз нямам никакво основание да се възпротивя. Надявам се да не се налагат още смени, тъй като вече мина достатъчно време с оглед на това, че кадрово трябва нещата да изглеждат достатъчно ясни. Тук-таме нещо ако се наложи още, но ми се струва, че този процес вече е приключил.

Герджиков съобщи още, че е получил сигнали за нарушения при изпълнение на националната програма за саниране. По думите му става дума за сигнали за злоупотреба с парични средства и влагане на изключително некачествени материали на завишени цени. Министър-председателят не даде повече подробности, защото материалите са предадени за проверка на компетентните институции.

По повод решението на служебната министърка на околната среда Ирина Костова да даде зелена светлина за плана за управление на парк "Пирин", дрещу който скочиха екоорганизациите и утре ше има пореден протест, Герджиков каза:

"Това е един проектоплан. Той подлежи на внасяне във Висшия експертен екологичен съвет, в него се поканват всички заинтересовани лица, включително екологичните организации, които могат да си представят своите възражения. Всичко това подлежи на дебатиране. След което ще се излезе с окончателен проект за план, който да се внесе в Министерския съвет за одобрение. Ние сме в една процедура и законът е спазен без никакви отклонения от него. Много е рано да се говори за нещо нередно, след като всичко е в още един процес. "

По думите на служебния премиер обаче представители на екозащитници у нас са толкова активни на моменти, че "събуждат подозрение в чистотата на техните помисли" и припомни, че изоставаме от Европа по отношение на развитието на ски туризма, давайки примери с броя на лифтовете в курортите н Австрия, Италия, Швейцария.

По темата с излъчването на нов български еврокомисар Герджиков повтори тезата си:

"С президента Радев постигнахме съгласие за следното – до изборите няма да излъчим еврокомисар, но след изборите, ако не може веднага да се състави кабинет, тогава вече не трябва да се чака и трябва да излъчим български еврокомисар."

Е той, както и президентът (2012 - 2017) Росен Плевлениев по-рано през деня, заяви, че е изненадан, че правителството "Борисов" 2 отказа да посочи наследник на Кристалина Георгиева в Брюксел, въпреки че е имало достатъчно време за това.

Огнян Герджиков се похвали с мерките за облекчаване на бизнеса откъм такси към държавата, които ще бъдат въведени скоро и добави, че се е обърнал към експерти за подготовка България да кандидатства в механизма  ERM-2 - т.нар. чакална за еврозоната.