Сензационното убийство на прогонения полубрат на севернокорейския диктатор Ким Чен Ун в Куала Лумпур на 13 февруари е неразбираемо за повечето цивилизовани хора.

За да започне да разбира този акт на очевидно братоубийство, човек трябва да признае, че Северна Корея всъщност е средновековна абсолютна монархия, управлявана от неуверения 33-годишен тиранин.

С всички свои съвременни отклонения - използването на нервнопаралитичния агент VX, твърденията на заподозрените убийци, че са вярвали, че участват в телевизионно реалити шоу, акронимът LOL ("смей се високо") на фланелката на една от обвинените жени - това бе убийство в стила на Плантагенетите или на султан от Османската империя.

"Младият маршал", както Ким Чен Ун държи да го наричат, се опасяваше, че неговият 46-годишен полубрат Ким Чен Нам имаше по-сериозни основания да претендира за трона и че той може един ден да го узурпира с помощта на Китай или Запада.

Повече от десетилетие покойният Ким живееше в Макао и Пекин и бе охраняван от агенти на китайската Държавна сигурност. Той редовно критикуваше по-малкия си брат и се изказваше в подкрепа на Запада, като призоваваше за реформи в сталинистката си родина.

Неизбежният въпрос е защо сега? Отговорът потенциално се крие в промяната на международния контекст и нарастващия страх на младия Ким от непредсказуемата администрация на Тръмп.

Изборът на VX - най-смъртоносния произвеждан някога синтетичен нервнопаралитичен агент и химическо оръжие, забранено от международните договори - има за цел да изпрати смразяващо послание. То предупреждава високопоставените севернокорейски бегълци, че те не са в безопасност никъде по света и показва на Запада, че Пхенян има и други ужасни оръжия освен бързо разширяващата се своя ядрена програма.

То показва и на вътрешната публика на Ким, че той е безмилостен и не се притеснява да се разправя дори с кръвни роднини по този кошмарен начин.

Южнокорейските разузнавателни служби твърдят, че Ким е издал постоянна заповед за екзекуцията на брат си още щом е поел властта в края на 2011 г. Защо обаче отиде толкова време за изпълнението й?

Китайски агенти отговаряха за охраната на Ким Чен Нам, когато той пътуваше в чужбина, както и докато беше в страната според хора, свързани с китайския апарат за сигурност. В Пекин се разпространяват две теории как екипът от севернокорейски убийци и техните агенти са били в състояние да извършат толкова дръзка операция.

Едната е, че скорошните чистки в китайското министерство на държавната сигурност са го отслабили и са довели до безпорядък в някои операции, включително мисията за охрана на Ким-старши срещу убийство.

Втората е сложна, но убедителна. Някои смятат, че китайският президент Си Цзинпин е решил да обуздае Северна Корея, за да си спечели благоразположението на американския президент Доналд Тръмп и да намали напрежението във въоръжения с ядрени оръжия регион. Китай е обезпокоен от планираното разполагане в Южна Корея на изградения от САЩ противоракетен щит, предназначен да я защитава от ракетите на Пхенян. Но Пекин подозира, че те могат да бъдат използвани срещу собствената му армия. За да убеди Вашингтон и Сеул, че противоракетният щит е грешка, Пекин трябва да приложи по-силен натиск върху Ким, който държи да изпробва на редовни интервали ядрени оръжия и ракети.

Обявеното през миналата седмица от Китай спиране на вноса на въглиша от Северна Корея до края на годината предизвика необичаен поток от нападки срещу Китай в севернокорейските държавни медии.

Пекин знае колко избухлив е Ким и че някои от ядрените му оръжия лесно могат да бъдат насочени на север, както и на юг. (Северна Корея граничи на север с Китай, а на юг - с Южна Корея - б.р.) Ако Ким сметне, че Китай, който бе приютил най-вероятния узурпатор на трона му, е решил, че е дошло време за смяна на режима, той лесно може да започне да рита.

Тъй като детронирането му почти със сигурност ще означава и негова смърт, почти нищо няма да спре диктатора да потопи региона в ядрен армагедон.

Така, за да облекчи нещата за Ким и да го убеди, Пекин не цели неизбежното му махане от власт, вероятно китайските агенти позволиха на севернокорейските си колеги да научат, че Ким Чен Нам ще пътува до Малайзия и че телохранителите му няма да бъдат старателни, както обикновено.

Това е само една теория на конспирацията, която западни дипломати отхвърлиха в частни разговори като сложна и неправдоподобна.

Но ако това е бил един ужасяващ жест на добра воля от страна на Пекин, той не би струвал на китайското правителство нищо, а е подобрил шансовете му да принуди Пхенян да седне а масата за преговори и да намали опасността от ядрен ад.

-------

* Авторът е редактор по въпросите на Азия във в. "Файненшъл таймс", където е публикувана статията.