Франсоа Фийон  - кандидат-президентът на френската десница, е получил от бизнесмен заем от 50 000 евро, който не е декларирал, предаде АФП.

Това твърди сатиричното издание "Канар аншене", което често разкрива далавери сред политическия елит в страната.

Фийон получил сумата през 2013 г. от бизнесмена Марк Ладре дьо Лашариер. Заемът бил безлихвен.

Десният политик обаче не е сметнал за нужно да впише тези 50 000 евро в декларацията за имотното си състояние и получени възнаграждения, представена пред френската висша власт за прозрачност на обществения живот, отбелязва "Канар аншене".

Въпросният заем е бил напълно изплатен, заявява пред изданието Антонен Леви - адвокатът на Фийон.

Очаква се новите разкрития да подкопаят още повече шансовете на Фийон за победа на президентските избори напролет, отбелязва АФП. Шансовете и без това са доста намалели заради аферата с дългогодишното плащане на заплати на членове на семейството му в качеството им на негови парламентарни асистенти. Това разкритие също е дело на "Канар аншене".

Самият Фийон още през миналата седмица заяви, че въпреки скандалите няма намерение да оттегля кандидатурата си. Преди разкритията проучванията предричаха, че той ще спечели изборите на балотаж срещу крайнодясната кандидатка Марин льо Пен. Сега обаче шансовете му да мине първия тур са минимални. Най-вероятно до втори тур ще стигне центристкият кандидат Еманюел Макрон.