Гневна съм! Толкова гневна не съм била откакто насред потопа в село Бисер преди две години изплува снимка на бронетранспортьор. А върху му - президент (Росен Плевнелиев), вицепремиер (Цветан Цветанов) и еврокомисар по бедствията (Кристалина Георгиева), нахилени като дечица веселушки. 

Още се чудя вицове за риболовци ли са си разказвали насред трагедията...

Гневна съм! Защото днес и във Варна е същото. Като журналист редовно получавам на електронната си поща съобщения от политически формации и институции, но днес мисля да пиша на системния администратор да ми отпусне допълнително място. Защото се задръсти... Задръсти се от премиера Пламен Орешарски, от Волен Сидеров, от Николай Бареков и мн. др. и от техния буквално кризисен PRА на скоростта, с която пресцентровете им пускат изказвания и снимки от "мястото на събитието", може да завиди всяка стенографка в парламента.

Да, редно е държавата да е там в този момент. Но да ви припомня къде бе тя досега, такава каквато я виждам като правителствен репортер.

От година Орешарски мълчи. Предварителна информация за публичните му събития журналистите получават на пощите си я в 23 ч вечерта, я половин час преди мероприятието. Да не вземе да се разчуе по-рано, че да имат време да се организират онези красивите и умните, които го причакват на всички възможни изходи и нагло му викат "Оставка!".

Апропо, по повода ще направя една вметка - цитат от вицепремиерката Даниела Бобева, който ще подмина без коментар. Цитатът е от днес:

"Може би за това трябва да ни поискате оставката, че не можем да спрем дъжда".

Но да се върнем на Орешарски. Ако се изявява в Министерския съвет, то журналистически въпроси не се допускат. Само изявления. Както се казва: "Шефът каза." Ако пък се изявява в парламента, гардовете на НСО прегазват репортерите докато министър-председателят се оттегля достойно с усмивка. Е, от време на време отговаря на въпроси, но обикновено в отговорите му се съдържат две или повече взаимно изключващи се тези. 

Това, че телефонът на PR-ката на кабинета Ани Димитрова дава свободно нищо не означава. Защото тя няма да ви вдигне и няма да ви върне обаждане. За сметка на това пресцентърът бълва с патос ретроспекция на участията на всички министри в сутрешните блокове. За всеки случай, ако не можете да си ги изгледате сами. А стенограмите от правителствените заседания, които са публични, мълчат. Министрите набързо приемат решенията, без много обсъждане. Но пък после се минава в режим на т.нар. оперативно заседание - там стенограми не се водят и може би точно затова там се правят важните разисквания. При закрити врата. 

Но днес Орешарски е във Варна. Като Супермен - "по-бърз от летящ куршум, по-мощен от локомотив, в състояние да прелети над висока сграда с един скок". И от пресцентъра на кабинета научаваме, че вече е успял да мобилизира МВР, Гражданска защита, Военноморските сили, кмета Портних, всите светии, както и да се снима насред бедствието - сериозен, отговорен, решителен.

По-бърз от куршум... Снимка МС

По традиция хиперактивен е Николай Бареков. Лидерът на "България без цензура" направо отвори кризисен щаб в морската столица. И също се снима. Ухилен... Сякаш раздава предизборни кебапчета...

При "България без цензура" е забавно. Снимка ББЦ

"Атака" се включи с няколко призива, които няма смисъл да препредавам. Ще отбележа само този, който ми се стори най-уместен, точно на място! От партийния пресцентър изпратиха на пощата ми ето това съобщение: "АТАКА: ПРОКУРАТУРАТА ДА ПОТЪРСИ ВИНОВНИТЕ ЗА НАВОДНЕНИЯТА, ФАНДЪКОВА ДА ОТМЕНИ ГЕЙ-ПАРАДА".

С това мисля да приключа. Или да СЕ приключа... 

Ще се пръсна от гняв!