Според клишето по-възрастни хора гласуват за популистки, еврокритични партии. Вдъхновената от Европа младеж предпочита бъдещето. При Brexit 70 на сто дадоха гласа си за оставане на Великобритания в ЕС, повечето възрастни за излизане. Анализ на изборни резултати и социологически проучвания в големи европейски държави показват една друга картина.

Картината в Германия не е еднозначна

От една страна, при парламентарния вот през миналата година във федерална провинция Саксония-Анхалт възторг завладя "Алтернатива за Германия" (АзГ) заради привлечени млади избиратели. С 26 на сто гласподаватели на възраст между 18 и 25 г. десните популисти бяха най-силната партия – с 10 на сто повече от втората политическа сила – Християндемократическия съюз. Според експерти на първо място решаващо е било сравнително лошото икономическо положение в тази федерална провинция. Така млади хора гласуват за АзГ, тъй като са се отдалечили от класическите народни партии.

Картината обаче е друга. На вота през 2016 г. в развиващата се икономически Мекленбург-Предна Померания 15 на сто от гласувалите млади хора подкрепиха АзГ, сред всички избиратели партията спечели 21 на сто. В богатата федерална провинция Баден-Вюртемберг повече възрастни, отколкото млади хора подкрепиха АзГ.

При сегашни социологически проучвания тенденцията е ясна. Половината от избирателите на възраст между 18 и 29 г. са обявили, че подкрепят АзГ. Все пак до федералните парламентарни избори наесен има много време, за да се правят изводи.

Франция – близо до мнозинството

Франция избира президент в края на април и началото на май. Дясната националистка Марин льо Пен е абсолютната фаворитка сред младите избиратели. Социологически проучвания сочат, че тя има 34 на сто подкрепа, почти двойно повече от Еманюел Макрон и Франсоа Фийон – и двамата по 18 на сто. За крайнолевия Жан-Люк Меланшон 15 на сто от младите хора са готови да дадат гласа си. Той и Льо Пен, кандидатите на крайното ляво и крайното дясно, биха събрали общо 49 на сто от гласовете на младите, а така и мнозинство.

Още на президентските избори през 2012 г. всеки четвърти млад избирател гласува за Льо Пен. Сред всички избиратели тя спечели 17,9 на сто подкрепа. Според експерти причината не са темите на Национален фронт, примерно миграционната политика. Много млади избиратели дават гласа си за НФ поради високата безработица сред младежта.

“Обещанията на партийната лидерка чрез драстично свиване на имиграцията да осигури работни места привличат младите хора”, казва политологът от берлинския Свободен университет Карстен Кошмидер. Според него привлекателна за тези хора е предимно икономическата политика на Националния фронт. Иначе младежта е настроена проевропейски.

Холандия – Вилдерс вместо социализъм

Изборите в Холандия са на 15 март. Настроенията на младите холандци на възраст между 18 и 25 г. са по посока на дясното, или по-точно към крайното дясно, тъй като десните либерали и консерваторите нямат шанс сред младежта. За нея най-популярна е Партията на свободата на Герт Вилдерс. Две социологически проучвания от края на 2016 г. и началото на 2017-а сочат, че Партията на свободата е предпочитана от 27 на сто от младите хора и по този показател е на първо място. Това е значително повече от общия брой на потенциалните избиратели на Партията на свободата – 16 на сто.

Преди 10 години беше друго. Тогава една четвърт от младите хора предпочитаха Социалистическата партия и почти никой Партията на свободата. Вероятна причина за обрата е загуба на доверие. При скорошно социологическо проучване 39 на сто от младите посочиха, че решаващото при гласуването им е заплахата от тероризъм. Почти три четвърти нямат достатъчно или дори никакво доверие в политиката, 78 на сто са с такава позиция спрямо медиите. Почти половината дори се опасяват, че е възможно избухването на война.

Италия – обаянието на петте звезди

“Движение 5 звезди” на Бепе Грило от години привлича млади избиратели. Антиевропейската партия пропагандира базова демокрация. Тя привлича избиратели от целия спектър с лека тенденция вляво. Движението на петте звезди беше водещата сила при отхвърляне промяна на конституцията на  миналогодишния референдум, което доведе до оттеглянето на премиера Матео Ренци от властта.

60 на сто от участвалите в рферендума италианци гласуваха с “не”. Сред младите избиратели процентът беше 80.

“В Италия е налице отвръщане от традиционни партии, за които се смята, че са корумпирани”, казва политологът Кошмидер. Това се отнасяло особено до младите хора. Към това трябвало да се прибави и високата безработица сред тях, което водело до нарастване на недоволството.

Полша – копнеж по радикалното

Националконсервативната партия "Право и справедливост" (ПиС) излъчи както правителство, така и президент. Тя пое по конфронтационен курс спрямо ЕС, настоява за повече решения на национално ниво. Същевременно Брюксел обвинява правителството във Варшава, че руши правовата държава и така погазва основни принципи на ЕС. В големите полски градове млади хора непрестанно провеждат демострации срещу политиката на ПиС.

Изборни резултати в национален мащаб обаче показват, че ПиС е харесвана от младите. Така на президентските изори през 2015 г. близо 60 на сто от избирателите на възраст между 18 и 25 години гласуваха за кандидата на ПиС Анджей Дуда – далеч повече, отколкото 37-те процента, които Дуда събра сред всичките, упражнили правото си на глас.

При проведените през същата година парламентарни избори ПиС също беше на първо място по подкрепа сред младежта, но събра повече гласове сред възрастните. Причината беше, че 21 на сто от младите избиратели дадоха гласа си за партията “Корвин”. Тя е евроскептично настроена и радикална.

Според експерти трудното икономическо положение е в основата на копнежа на млади поляци по радикални популистки партии.

Испания – любов към млади бунтари

Миналите парламентарни избори в Испания бяха като земетръс за партиите. Вместо от десетилетия наложили се две политически сили – консервативната Народна партия и Социалистическата работническа партия, сега има четири с либералната “Граждани” и деснопопулистката “Подемос”. Последните две са особено предпочитани от младите хора.

 От времето на тежката икономическа криза младите испанци отхвърлят етаблираните партии и се обръщат към новите политически формации. Те, както и “Пет звезди” в Италия, залагат на социалните медии. Наред с това техните кандидати са млади и обаятелни хора. Иде реч и за политически стил. Нито една от двете пртии не е антиевропейска. “Граждани” всъщност е партия на проевропейски либерали. “Подемос” може дотолкова да бъде окачествявана като популитска, доколкото води определен курс срещу статуквото. Въпреки това тази партия е превропейска.

Препечатваме с незначителни скращения анализа на Клаус Гайгер и Ела Гемюнд от в. “Ди Велт”. Преводът е на Клуб Z.