От проблем и криза, отпадъкът се превърна в ресурс. Това каза днес кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти при проверката на работата на инсталацията за преработване на зелени и био отпадъци в компост и ток на площадка „Хан Богров“.

„Когато говорим за разделно събиране на биологични отпадъци, ние не говорим за зеления, жълтия контейнер, а за целенасочено събиране на хранителните отпадъци“, каза тя, цитирана от "Фокус".

По думите ѝ това става с камиони на общинското предприятие.

„800 са обектите на територията на Столичната община, в които камионът отива, взима отпадъците и ги докарва директно тук. В момента има закупени още три нови камиона и те ще влязат в експлоатация, за да може да се увеличи броят на обектите“, допълни Фандъкова.

Тя поясни, че храната от големи магазини за хранителни стоки, ресторанти и обектите на Столична община със столове, пристига в „Хан Богров“ за обработка и се получава компост.

„Отпадъкът е ресурс както за общинското предприятие, така също и за частните организации за разделно събиране“, коментира Фандъкова. Тя подчерта, че решението на проблема с битовите отпадъци на София става с подобни инсталации като тази в „Хан Богров“.

„До 2008 г. 100% от отпадъците на София, без значение какви са, отиваха на депото в Суходол. Знаете този факт – кризи, проблеми, протести... След това вече влязоха за частичното решение трите сепариращи инсталации. Намали се депонирането с над 30%, едва след 2015 и особено след 2016 г. вече намалихме депонирането с над 80 %“, каза тя и обясни, че това е огромен успех за София.