“Движение Да, България” изразява своята тревога от все по-явната нетърпимост и открита враждебност към чуждите граждани, потърсили убежище в страната ни от физическо преследване и заплаха за живота им в държавите, от които произхождат. Свидетели сме на все повече актове на целенасочено разпалване на омраза, както от страна на отделни лица, така и от обществени личности, политически партии , дори и "медии".  Това се казва в декларация, разпространена от Националния съвет на Движението.

 

            Поредният акт на ескалация на омразата в нашето общество беше случаят с прогонването от град Белене на четирима бежанци от Сирия, приютени от местната католическа общност. Нещо повече, издевателството над тези хора, получили юридически закрила от нашата държава и имащи законно право да пребивават във всяко населено място у нас, беше свързано и с опити за сплашване и заплаха с убийство на Паоло Кортези, енорийски свещеник на католическата църква в Белене. В следствие на това Паоло Кортези беше отзован от църковната йерархия в Италия, а богослужебната дейност в църквата в Белене прекратена в знак на протест.

 

            Партията предупреждава, че

В този контекст особено притеснителен е фактът на бездействие на българските държавни институции да се противопоставят на разпалването на враждебност и омраза и да защитят установения в страната конституционен ред, основан на защитата на правата на човека. Ако някой в институциите на българската държава е забравил това, законността в нашата страна не е кухо или формално понятие. Тя е обусловена от спазването на гарантираните в Конституцията основни права, в това число и на правото на убежище, правото на свобода на съвестта, мисълта и религията и правото на всеки да избира своето местожителство и да се придвижва е територията на страната. Тревога буди и отсъствието на реакция на политическите партии на статуквото - ГЕРБ, БСП и ДПС, за които очевидно подобен проблем не съществува.

    Настояваме компетентните български органи в лицето на Прокуратурата на Република България, Министерство на вътрешните работи, Омбудсмана на Република България и Държавната агенция за бежанците да изпълнят конституционните и законовите си задължения и да предприемат ефективни действия за прилагане на Конституцията и законите срещу лицата, които разпалват омраза, препятстват упражняването на конституционни права на български и чужди граждани и подравят конституционните устои на демокрацията в България, се казва в декларацията.

            Обръщаме се с искане към Президента на Република България като върховен гарант на конституционния ред и като пряко отговорен за дейността на служебното правителство да защити установения в страната конституционен ред и да предприеме необходимите действия за зачитането и защитата на основните права, уредени в Конституцията на Република България.

            Призоваваме българските граждани, които споделят ценностите на демокрацията и искат да живеят като свободни личности в правова държава и в общество на човечни отношения между хората, да заемат позиция и да се изправят решително срещу разпалването на омраза и потъпкването на правата на човека в България, се казва още в декларацията.